Search by category:
Egyéb kategória

A liszt ára is megugorhat a szlovákiai üzletekben

A liszt ára is megugorhat a szlovákiai üzletekben
Molnár Iván
2021. 05. 27., cs – 17:25

2021. május 28., péntek – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének az ügyvezető igazgatója, Milan Lapšanský már hetekkel ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy a növekvő költségeik miatt nagyjából 8–15 százalékkal lesznek kénytelenek megemelni a pékipari termékek árát, mára pedig a malmok is elismerték, hogy az eddigi árszintet képtelenek fenntartani. 

„A szlovákiai malomipar további működéséhez elengedhetetlen a liszt árának a növelése, az ágazatban vállalkozók ugyanis már hosszabb ideje veszteségesek, mivel képtelenek beépíteni az áraikba a folyamatosan növekvő költségeiket”

 – mondta el lapunknak Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője, aki szerint a malomipari cégek már tárgyalnak a kereskedelmi partnereikkel az árak emeléséről.

„A költségeink a szigorú járványügyi szabályok miatt is nőttek, látványosan megugrott azonban a liszt előállításához szükséges gabona ára is” – állítja Ondrej Šaling, a Szlovák Malomipari Társulás (SSM) titkára. A liszt előállításával kapcsolatos költségek 70–80 százalékát a gabonavásárlásra fordított összeg teszi ki. Holéciová szerint a malmok számára így különösen nagy gondot jelent, hogy márciusban az élelmiszeripari búza tonnájáért a malmok átlagosan már 196 eurót fizettek a szlovákiai termelőknek, ami az egy évvel korábbihoz képest 24 százalékos drágulásnak felel meg. „A liszt árában azonban ez egyáltalán nem jelenik meg. Épp ellenkezőleg, egyes lisztfajták ára még csökkent is az egy évvel korábbihoz képest” – tette hozzá az SPPK szóvivője.

A gabona drágulása ráadásul nem átmeneti jelenség. Holéciová szerint a malmok által az új termésre kötött szerződések is nagyobb árakkal számolnak, így teljesen indokolt a liszt árának a növelése. Hogy azonban erre sor kerül-e, az a jelenleg is folyó tárgyalásoktól függ.

Bevezető
Pozsony |

A pékek szakmai szervezetét követően a malomipari vállalkozások is növelnék az általuk előállított termékek árát. Hamarosan a lisztért is többet fizethetünk.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment