Search by category:
Egyéb kategória

Be kell kerülnie a tananyagba a klímaváltozásnak

(Pixabay)

Ezt a harcot csak úgy lehet megnyerni, ha a mostani gyerekeknek felnőttként teljesen más vásárlási szokásaik lesznek, mint a szüleiknek. De kitől tanulják meg ezt?
Az UNESCO és a környezetvédő szervezetek szerint a klímaváltozás megállítása érdekében világszerte iskolai tantárggyá kell tenni az éghajlatváltozást.
Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete azt sürgeti, hogy 2025-re a környezetvédelemnek minden országban a tananyag részévé kell válnia, ám sokak szerint még ez a kezdeményezés is túl bátortalan.

„Az oktatásban történő gyorsabb előrehaladás nélkül esélyünk sem lesz elérni a szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkentését 2050-re”

– hangsúlyozta Lorenzo Fioramonti olasz képviselő, az előző oktatási miniszter.
Fioramonti 2020-ban Olaszországban a világon elsőként tette kötelezővé a klímatanulmányokat az iskolákban, ám most beismerte, gyakorlatba való átültetése nem volt zökkenőmentes. A járvány miatt az iskolákban a megszokott tananyag tanítása is nehézségekbe ütközött, nemhogy az újítások bevezetése.
Azóta viszont Új-Zélandon is beillesztették az éghajlatváltozással kapcsolatos tanulmányokat a középiskolai tantervbe, és más országok, köztük Argentína és Mexikó is megtette erre az előkészületeket.
Az amerikai Brookings Institution azt szorgalmazza, hogy 2025-ig minden iskolában legyenek éghajlatvédelemmel foglalkozó projektek, mert a fogyasztói magatartás ebből fakadó megváltozása nagyobb hatással lehet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, mint a szélerőművekbe és a napenergiába való befektetés.
Nagy-Britanniában Jim Knight volt oktatási miniszter, ellenzéki munkáspárti képviselő nyújtott be a héten törvényjavaslatot a „fenntartható állampolgári nevelésről”, ennek keretében 2023-tól az iskolai alaptanterv részévé válna az éghajlatváltozás.
Nagy-Britannia és Olaszország kulcsszerepet játszhat a kérdésben, együtt szervezik az ENSZ éghajlatváltozási tanácskozását, a COP26 konferenciát, amelyet novemberben tartanak Glasgow-ban.
A zöldpártok és érdekcsoportok is lobbiztak a G20-aknál, hogy foglaljanak állást az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelező tananyag bevezetése mellett, amikor a tagországok oktatási miniszterei júniusban találkoznak a szicíliai Cataniában. (mti)

Be kell kerülnie a tananyagba a klímaváltozásnak” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment