Search by category:
Egyéb kategória

Beharangozták az újabb kórházreformot

Beharangozták az újabb kórházreformot
Mészáros Richárd
2021. 05. 27., cs – 17:41

2021. május 27., csütörtök – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) állítja, nem lesznek kórházbezárások, csupán átszervezik a kórházak hálózatát, öt csoportba sorolják őket, egyúttal pontosan meghatározzák, hogy mire jogosult a páciens, milyen egészségügyi ellátást kell kapnia. Lengvarský hangsúlyozta, az egészségügyi intézetek átszervezésére az uniós helyreállítási alap miatt is szükség van, csak így használhatjuk fel azt az 1,4 milliárd eurót, amit az egészségügy korszerűsítésére kapunk.

„Meg kell határozni, hogy a páciens mire jogosult, milyen típusú egészségügyi ellátást kell kapnia, a lakhelyétől maximum mekkora távolságra, az orvos javaslatától számított mennyi időn belül, milyen körülmények közt és milyen minőségben”

– mondta a miniszter.

„A cél, hogy az egész egészségügyi rendszer előbbre lépjen, és ez ne csak a nagy kórházakat érintse” – közölte Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő tegnap egy egészségügyi konferencián. Hozzátette, a reform további célja az alapellátás megerősítése, vagyis az általános orvosoké, hogy „csak olyan páciensek kerüljenek kórházba, akiknél ez elengedhetetlen”.

01

Leírás

Nemcsak átszervezésre kerül sor, új kórházakat is építenek, a régieket pedig felújítják.

Az új kórházreform öt különböző kategóriára osztja az egészségügyi intézményeket, attól függően, milyen szintű ellátást nyújtanak. A lakhelyünkhöz legközelebbi kórházban az egyszerűbb beavatkozásokat hajtják végre, míg szívátültetést például az országban csak egy helyen végeznek majd.

A kórházhálózat átalakítása meghatározza, mire jogosult a páciens, és az egészségügyi ellátás szintje alapján osztályozza a kórházakat. A minisztérium javaslata már elkészült, folynak a tárgyalások a koalíciós partnerekkel, a reformmal kapcsolatos anyagot pedig körülbelül augusztusban bocsátják tárcaközi egyeztetésre. A parlament feltehetően decemberben szavazhat a dokumentum végleges változatáról, a változások pedig a jövő év elejétől léphetnek életbe. A tárca vezetője hangsúlyozta, a tervezet nem vezet kórházak megszüntetéséhez. A jelenlegi klinikák egyharmadában azonban már csak utókezelést fognak nyújtani.

Öt csoportra osztották fel az egészségügyi ellátást nyújtó intézményeket. A megújítási terv szerint „közösségi szinten” a legalapvetőbb feladatokat látják csak el, például egy sebet összevarrnak, de szívinfarktus esetén már máshova küldik a beteget. Elsősorban rehabilitációs kezelésekre tartják fent ezeket az intézeteket, de sürgős esetben járóbeteg-ellátást is nyújthatnak. Azt ígérik, a lakosok 90 százalékának 20 percen belül elérhető lesz az ilyen szolgáltatás.

Regionális szinten akár az ember vakbelét is megműthetik, sürgős és tervezett sebészeti beavatkozások végrehajtására egyaránt lesz lehetőség. Ezekben a kórházakban szülészettel is számolnak. Körülbelül 2-3 járás (100–200 ezer ember) tartozna egy regionális kórház alá, a lakosok 90 százalékának legfeljebb 30–45 percen beül elérhetőnek kellene lennie az ilyen intézménynek.

A következő szintet összetettnek nevezték a javaslat kidolgozói, itt már súlyos és közepesen súlyos esetek kezelésére fektetnék a hangsúlyt. Akár a bonyolultabb onkológiai beavatkozásokat is elvégezhetik. Nagyjából a megyék szerint osztanák fel ezeket a kórházakat. Az utolsó előtti szinthez feltehetően csak 3 kórház fog tartozni – Nyugat-, Közép és Kelet-Szlovákiában egy-egy. Példaként említették a szívsebészetet, de a gyerekek részére fenntartott magas szintű szakellátást is ezekben az intézetekben biztosítják. Nemzeti szinten egy központosított kórházat hoznak létre, amelyben például olyan speciális orvosi műveleteket hajtanak végre, mint a szívátültetés.

Szlovákiában jelenleg 28 ezer fekvőhelyet tartanak fenn akut esetek részére, tehát azoknak, akiknek sürgős segítségre van szükségük. Ezeknek mindössze 60 százaléka van kihasználva, miközben nem jut elég hely a krónikus betegeknek. A minisztérium ezért úgy határozott, 2030-ra jelentősen csökkenti az akut betegek ellátására fenntartott ágyakat. Azzal érvel, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban 75%-os az ilyen ágyak kihasználtsága. Szlovákiában az átlagnál 30%-kal magasabb a kórházban kezeltek száma. Szerintük ennek az lehet az oka, hogy egyes kórházak így próbálják növelni az egészségbiztosítótól származó bevételüket. Úgy vélik, a fekvőhelyek csökkentése hozzájárulhat a páciensek kényelmének a növeléséhez, mivel egy szobában csak egy vagy két beteget kezelnének. Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerint nemcsak átszervezésre kerül sor, új kórházakat is építenek majd, illetve a régiek felújítása is prioritást élvez. A helyreállítási alapból erre 998 millió eurót terveznek elkölteni.

(TASR, sme.sk, Denník N)

Bevezető
Pozsony |

A beteg már nem fog diagnózis nélkül bolyongani, szakorvost keresni a rendelőintézetekben és a kórházakban, a szlovák egészségügy átlép a 21. századba – ezt ígéri az egészségügyi miniszter kórházreformja.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment