Search by category:
Egyéb kategória

Nagy reformra készül az egészségügyi minisztérium

Nagy reformra készül az egészségügyi minisztérium
Balaskó Réka
2021. 05. 27., cs – 11:48

2021. május 27., csütörtök – 12:02
Friss ikon
Off

Törzs

Az egészségügyi minisztérium szerint ez az elmúlt 15 év legnagyobb jogalkotási reformcsomagja, amely magába foglalja az alap ambuláns ellátás, a hosszú távú, az utógondozási és a palliatív ellátás, valamint az akut betegségek ellátásának reformját.

Az újításokban meghatározzák, hogy a betegnek milyen típusú egészségügyi ellátást kell kapnia, a lakóhelytől milyen távolságban, milyen időtartamban, milyen feltételek mellett és milyen minőségben. Továbbá optimálisabb kórházi hálózatot hoznak létre, amely a tényleges ágyigényen alapul, átlátható feltételeket szabnak a hálózat létrehozásához, és az igényes szolgáltatásokat központosítják.

Körülbelül 30 hálózati pontot hoznának létre. A hálózati pontok nem kórházakat, hanem helységeket jelölnének. Pozsony így tíz ponttal rendelkezne. Az egészségügyi szolgáltatások esetében öt szintet határoznának meg – közösségi, regionális, átfogó, végső és országos.

A minisztérium szerint az új rendszert úgy alakítják ki, hogy a páciensnek rendelkezésére álljon egy garanciális idő. A terv szerint a betegeknek lehetőségük lesz egészségügyi szolgáltatót választani, egy adott kórház szintjét pedig az ellátás fogja meghatározni.

Az utógondozásban viszont szeretnének több férőhelyet biztosítani. A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy egy szobában csak egy beteg lenne.

Lengvarský szerint a cél az, hogy a beteg ne tévedjen el az új rendszerben. Jana Ježiková, az egészségügyi minisztérium államtitkára elmondta, a témáról kedden tárgyaltak.

reform már készen áll a megvitatásra, az egészségügyi minisztérium pedig nyitott a módosításokra, miután azt a tárca egyes részeinek képviselőivel is megvitatták. A döntést augusztusban kell közzétenniük, és a jogalkotási részt ez év decemberéig kell befejezni.

(TASR, br)

Bevezető
Pozsony |

A reformintézkedéseket a kórházi hálózat optimalizálásával kezdik – jelentette ki Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment