Search by category:
Egyéb kategória

Oktatási tárca: Idén nem lesz országos tesztelés

Oktatási tárca: Idén nem lesz országos tesztelés
Hegedűs Norbert
2021. 05. 28., p – 11:16

2021. május 28., péntek – 11:16
Friss ikon
Off

Törzs

Az ún. monitor célja az idei tanévben az, hogy teszteljék a kiválasztott diákok tudását a pandémia második hulláma és a távoktatás után. A felmérésbe mintegy 500 iskola 13 000 tanulója kapcsolódik be. A TASR hírügynökséget az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium sajtóosztálya tájékoztatta pénteken. A tesztelést az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) biztosítja.

A felmérésbe az ország minden szegletéből bekapcsolódik majd egy-egy iskola. A reprezentatív mintában képviseltetni fogják magukat a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók, a nagyobb és kisebb iskolák, valamint a szlovák és a magyar tanítási nyelvű iskolák is. Ez utóbbiak diákjai minden anyagot magyar nyelven kapnak meg.

A tesztelésre a kiválasztott iskolákban május 31. és június 11. között kerül sor. Az egyes tanintézmények szabadon választhatnak időpontot ebben a kéthetes időintervallumban. „A diákok kitöltenek majd egy kérdőívet is, melynek célja annak kiderítése, hogy mit gondolnak az idei távoktatásról, és mik az ezzel kapcsolatos tapasztalataik. A tanulók válaszait fontos információkként fogjuk kezelni, melyek lehetővé teszik számunkra az elmúlt hónapokban zajló távoktatás kiértékelését” – közölte Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

A NÚCEM még áprilisban lehetővé tette az iskoláknak, hogy az e-tesztelés által bekapcsolódjanak a diákok tudásszintjének önkéntes alapon történő felmérésébe. Elektronikus és nyomtatott tesztek is rendelkezésre állnak matematikából és az oktatási nyelvekből. A felméréseket az alapiskolák ötödikes és kilencedikes tanulóinak szánják.

Bevezető

Idén az alapiskolák kilencedikes és a nyolcosztályos gimnáziumok negyedikes tanulóinak tudásszintjét matematikából és az oktatási nyelvből nem országosan, hanem csak egy reprezentatív minta segítségével fogják felmérni.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment