Search by category:
Egyéb kategória

Öröm és bánat a BL négyes döntőjében: bronzérmet szerzett a Győr kézicsapata

Öröm és bánat a BL négyes döntőjében: bronzérmet szerzett a Győr kézicsapata
Mészáros György
2021. 05. 30., v – 18:48

2021. május 30., vasárnap – 19:00
Friss ikon
Off

Törzs

A Győr szombaton óriási csatában maradt alul a francia Brest csapata ellen. Az ETO szinte végig futott az eredmény után, 4:3 után csaknem az egész mérkőzésen a francia csapat vezetett. Ana Gros, a franciák jobbátlövője összesen 9 gólt dobott a mérkőzésen, a magyarok részéről a norvég Veronica Kristiansen volt a legeredményesebb a maga 8 góljával.

Sok hiba
Az első félidőben támadásban nagyon döcögött a magyarok játéka, ezért is lehetett az, hogy a Brest 11:8-as vezetésével vonultak szünetre a felek. Szélről és átlövésből is hibáztak a győriek, ráadásul Kari Brattsetet, a beállósukat sem sikerült megtalálni labdákkal. Stine Oftedal és Nze-Minko teljesen láthatatlan volt. Egyedül Kristiansen volt elemében, az ő góljai és Amandine Leynaud védései tartották játékban a Győrt.
A második játékrészben felpörgött a Győr, és a 46. percben Görbicz Anita hetesből lőtt góljával 4:3 után ismét vezettek a magyarok. Sőt, Sije Solberg védése és Kari Brattset gólja után már kettővel mentek a hazaiak. Négy perccel a vége előtt Ana Gross egyenlített 18:18-ra, ami után Solberg ismét óriási védett, és két és fél perccel a vége előtt Oftedal kettőre növelte az előnyt. De a Győr nem tudta megtartani a vezetést, Djurdjina Jaukovic keze nem remegett meg, így a vége 20:20 lett. Jöhetett a hosszabbítás.

Dráma a végén
Az ötperces hosszabbítás Kristiansen értékesített hetesével kezdődött, Jaukovic bombája volt rá a válasz (21:21). Majd Faluvégi és Gros is betalált. 
A második hosszabbítás első három percében nem esett gól, majd a bresti Toublanc talált be. Kristiansen ismét hetesből volt eredményes (23:23). Az utolsó perc bresti támadással kezdődött, amit remekül védekezett ki a Győr, és fél perccel a vége előtt támadhatott a döntőért a magyar csapat. Látszott, hogy egyik játékos sem merte elvállalni a döntő lövést, végül Nze-Minko tört be, de Toft védett. A dráma hetesekben csúcsosodott ki. Az idegek csatáját a Brest bírta jobban, győri részről az egész meccsen parádésan játszó Kristiansen mellett Nze-Minko is kihagyta a maga büntetőjét, a másik oldalon csak Ana Gros hibázott, így a végeredmény a büntetők után 25:27 lett. Ezzel eldőlt, hogy a Győr nem játszhat története hatodik BL-trófeájáért.
„Nem hoztuk azt, amit tudunk, nem azt mutattuk a pályán, amit az edzéseken – mondta Fodor Csenge a mérkőzés után, miközben a könnyeit törölgette. – Többször befejezhettük volna, voltak olyan helyzeteink az utolsó percekben, amikkel eldönthettük volna. Nagyon összetett, hogy miért nem sikerült, mindannyian hibáztunk, csapatként veszítettük el a meccset.” 
A másik mérkőzésen a Kristiansand 33:30-ra megverte az első BL négyes döntőjében szereplő CSZKA Moszkvát, így vasárnap az oroszokkal vívták a bronzmeccset Görbiczék. Azzal a CSZKA-val, amellyel már kétszer találkoztak ebben a BL-idényben, idegenben döntetlen (27:27) lett a meccs vége, hazai pályán pedig 31:24-es győzelmet aratott a magyar csapat. 

Hengerelt a Győr
Stine Oftedal az elődöntőben csak az 50. perc után szerezte meg az első gólját, vasárnap azonban az első 60 másodpercben már kétszer is betalált. A CSZKA első gólját Szara Risztovszka szerezte hetesből. Öt perc után Faluvégi Dorottya góljával már 5:1-re vezetett a Győr, amihez kellettek Silje Solberg nagyszerű védései is. A 8. percben szintén hetesből talált be másodszor a moszkvai csapat, amire Anne Mette Hansen válaszolt (6:2). Nze-Minko lopott szépen labdát az oroszoktól és könnyedén lőtt De Souza kapus feje felett a kapuba (8:3). Fodor Csenge szélről szerezte a Győr tizedik gólját, majd rögtön utána Estelle Nze-Minko száguldott végig a pályán és lőtte meg a harmadik gólját, utána pedig Solberg védett ismét hatalmasat (11:4). Ez volt az 5. védése 8 lövésből! Ezután több támadást is elhibázott a Győr, így hét perccel az első félidő végén 12:7-es vezetésnél időt kért Ambros Martin, az eredmény Veronica Kristiansen második gólja lett. Az ellenféltől Risztovszka szépen szedett össze egy nehéz labdát és pattintotta be Solberg mellett (13:8). Görbicz is megszerezte az első gólját a meccsen – ami összességében 55. volt számára a négyes döntők során –, majd két Kristiansen-hetessel és egy Lukács-lerohanással 17:8-ra elhúzott a Győr. Az első játékrész utolsó másodperceiben Görbicz lőtt még egyet, így már az első 30 percben meglett a 10 gólos különbség. 

Nem volt kérdés
Az oroszok nem tudtak mit kezdeni a kemény győri védekezéssel és a hatékony támadásokkal. Csak nagyon ritka esetben tudták kivédekezni a magyar akciókat, amelyek, ha nem egyből góllal végződtek, akkor a legtöbb esetben hetes lett a vége. A második játékrész Kristiansen büntetőjével és Görbicz Anita egészpályás góljával kezdődött (20:8). Solberg emberelőnyben védett egyet, majd ő is megpróbálkozott egy egészpályással, de elvétette, azonban vastaps volt a jutalma a nézők részéről.
Jelena Mihajlicsenko hetesből lőtt gólt, az oroszok 12 perc gólcsend után találtak be ismét, a túloldalon viszont minden bement, amit ellőttek a zöld-fehérek, Stine Oftedal hatodik góljával 25:11-re módosította az állást. A moszkvaiaknak szinte semmi nem sikerült ezen a meccsen, egy gyönyörű hátmögötti passz után az első ziccert Laura Glauser védte, a róla kipattanó lövést pedig a kapufára vágták.
Amorim viszont lőtt gyorsan kettőt (28:13), amire a szurkolók a nevét kezdték skandálni. A brazil balátlövőnek ez volt az utolsó mérkőzése győri színekben, a következő idényt már a Rosztov-Don csapatában kezdi meg. 
Risztovszka szerezte meg a CSZKA 15. gólját, a Győr ekkor már 28-nál járt. Ekkor erőre kapott a moszkvai gárda, Gorskova második találatával már 5 gólos sorozatnál tartottak, és feljöttek 28:18-ra. Hansen azonban egy bombával gyorsan véget vetett a sorozatnak.
Laura Galuser is kivette a maga részét a bronzcsatából, többször védett nagyot, és harmadszorra Mihajlicsenko hetesét is védte. Ahogy a négyes döntőben először pályára lépő Kürthi Laura is hozzátette a magáét karrierje első Final Four-beli góljával. A vége 32:21 lett a Győr javára, ezzel a magyar csapat lett a négyes döntő bronzérmese. 

Görbicz-búcsú
A szurkolók vastapssal búcsúztak el a győri lányoktól, és szimpatikusan az orosz csapat játékosait is megtapsolták. Görbicz Anitát és Amorimot külön-külön is megünnepelte a győri szurkolótábor, mindketten a könnyeiket törölgetve búcsúztak el. A magyar játékos befejezte karrierjét. Görbicz Anita három gólt dobott ezen a mérkőzésen, így összesen 57 találatot szerzett karrierje során a Bajnokok Ligája négyes döntők történetében, ezzel a holland Nycke Groottal a legeredményesebb ebben a tekintetben. Görbicz 186 BL-meccsen szerepelt, és összesen rekordot jelentő 1016 góllal zárta karrierjét az első számú klubsorozatban, amit ötször nyert meg. 
„Nagyon örülök, hogy itt lehettem, és hogy ilyen csapattársakkal léphettem pályára – kezdte Lukács Viktória a mérkőzés utáni értékelést. – Nyilván jobb lett volna a döntőben játszani, de azért is boldog vagyok, hogy nem üres kézzel megyünk haza, és hogy a bronzérmet a szurkolóinkkal együtt ünnepelhettük. Görbicz Anita és Amorim távozásával egy korszak fog lezárulni, nagyon nagy megtiszteltetés volt velük játszani. Volt sírás-rívás, búcsúzkodás az öltözőben” – mondta elérzékenyülve Lukács Viktória.
Az ETO három ezüst és öt arany után először nyert bronzérmet a BL-ben, mivel a négyes döntő 2014-es bevezetése óta mindig továbbjutott az elődöntőből, amikor részt vett a tornán.

Női kézilabda BL – Fölényes győri siker a bronzmeccsen
2021. 05. 30., v – 16:59
Hegedűs Norbert

Gallery images
győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

győri eto kc

Leírás

Somogyi Tibor felvételei

Bevezető

A Győri Audi ETO a Bajnokok Ligája négyes döntőjének bronzmeccsén 32:21-re legyőzte az orosz CSZKA Moszkvát, így Görbicz Anita és Amorim bronzéremmel búcsúzott a csapattól. 
 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Mészáros György

Read More

Post Comment