Search by category:
Egyéb kategória

Téma a VASÁRNAPBAN: Az idősek országa leszünk?

Téma a VASÁRNAPBAN: Az idősek országa leszünk?
Mayer-Ázsoth Réka
2021. 05. 31., h – 09:26

2021. május 31., hétfő – 09:26
Friss ikon
Off

Törzs

A legnagyobb kérdés, honnan teremtsük elő az ehhez szükséges anyagiakat, amikor a munkaképes fiatalok száma egyre csökken.

Az elöregedés összeurópai probléma, az Európai Unió népességének több mint 1/5-e már elmúlt 65 éves. Csak Írországban és Luxemburgban 15 százalék alatti a 65 évesnél idősebb lakosok aránya, a többiben mind 16 százalékon felüli, és rohamosan növekszik. Szlovákia ugyan most még a jobbak közé tartozik a maga 16,6%-ával, de ha ilyen ütemben zajlik az elöregedés, ahogy az utóbbi években, akkor néhány éven belül elérjük a 20%-ot. Szomszédaink sem állnak sokkal jobban, Lengyelországban a lakosság 18,2, Csehországban és Magyarországon 19,9%-a 65 év feletti. A visegrádi országok közül ugyanakkor Magyarországon a leglassúbb az elöregedés tempója, már tíz éve is a lakosság 16,7%-a volt időskorú, azaz 3,2%-kal emelkedett a ráta. Lengyelországban 4,6, Csehországban 4,3, Szlovákiában pedig 4%-kal nőtt a 65 éven felettiek aránya az elmúlt tíz év alatt. Nyugat-Szlovákiában (17,9%), valamint Pozsony megyében (17,1%) a legmagasabb a 65 év felettiek aránya, Közép-Szlovákiában 16,6, az ország keleti részében pedig mindössze 14,8%.

 

Mi a helyzet Európa többi országában? Miért kellene már most megoldást keresni? Mik lehetnek az elöregedés okai? Miért kellene átalakítani a nyugdíj és a szociális ellátás rendszerét? Mire figyelmeztetnek a szakemberek? Milyen nyugdíjreformra lenne szükség?

Vrabec Mária riportjában ezekre a kérdésekre is választ kapnak a már megvásárolható Vasárnapban.

Bevezető

Az uniós államok közül Szlovákia lakossága öregszik a leggyorsabb tempóban, ami azt jelenti, hogy egyre több pénzt kell költenünk az idősek ellátására szociális és egészségügyi téren is.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment