Search by category:
Egyéb kategória

Nyárra elő kell keresni a megtelt táblát?

Nyárra elő kell keresni a megtelt táblát?
Hegedűs Norbert
2021. 06. 07., h – 07:40

2021. június 7., hétfő – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Másfél évvel a járvány kezdete után jutottunk el oda, hogy azt találgatjuk, mikor térhet vissza az idegenforgalom a 2019-es szintre. A mostani nyári szezon adhat pontosabb választ erre, ám már szinte biztos, hogy az idegenforgalom gyorsabban tér magához, mint azt akár az optimista szakemberek jósolták. Persze, ehhez az kell, hogy ne jelenjen meg újabb és újabb, immár a görög ábécé betűjével jelölt mutáns, ne törjön ránk halálosabb hullám.

Most azt látni, hogy a legtöbb európai tengerparton már készíthetik is a megtelt táblát – szükség lesz rá a nyáron. Az emberek a nagy bezártság után újra a tengerhez vágynak, nem zavarja őket az sem, hogy a repülőjegyárak az egekbe szöktek: néhány helyre olyan áron kínálnak fapados repülőjegyet, amennyiért a járvány előtt egzotikus célállomáson landoltunk volna. Egyszerűen kell a szabadság, és sokan úgy vannak vele, hogy kerül, amibe kerül, újra megmártóznak a tengerben, vagy bebarangolnak egy-egy várost a zöld Európában. Mert a nyár még az unión belüli utazásokról fog szólni, ősz elején nyílhat meg a világ – a beoltott turisták előtt.

Ha kicsit távolabbra nézünk (például az amerikai vagy a kínai adatokra), akkor már vannak régiók, ahol csaknem annyian szállnak repülőre, mint a járvány előtt. Sőt, nem kizárt, hogy nyáron lecsúszunk egyegy járatról – itt is használatban lesz a megtelt tábla.

Az első következtetés: az újraindulás után a leggyorsabban az egyéni utazások, esetleg az utazási irodák szervezett útjai térnek vissza a járvány előtti szintre, emellett felértékelődnek a belföldi és a környező országokba szervezett utazások.

A következő lehet a kevesebbeket érintő luxushajókázás: amint meghirdette az egyik társaság a jövőre induló hajójára a helyeket, gyakorlatilag percek alatt elkapkodták – több mint ötezer fővel indulhat az óriáshajó körutazásra 2022-ben. Úgy tűnik, már mindenki elfelejtette a világot bejáró képsorokat, amikor a járvány elején ezek karanténhajókká váltak, sokszor hónapokig nem engedték kikötni őket. Vagyis a hajózási szegmens is a vártnál gyorsabban térhet vissza a korábbi utasszámokhoz. Egy korábbi felmérés szerint a légi ipar csak 2029-re éri el a járvány előtti szintet, ám a napokban megjelent egy jóslat arról, hogy már 2023-ban ismét rekordok fognak dőlni, minden korábbinál többen emelkednek a levegőbe. A legnagyobb kérdés a légi ipar és a szállodai ellátás számára, hogy mikor tér vissza a jó bevételt jelentő üzleti turizmus, mikor lesznek újra konferenciák, kiállítások, személyes üzleti tárgyalások.

A járvány számos szolgáltatót vitt csődbe (köztük olyanokat, amelyek a turisták lehúzására szakosodtak, értük nem kár), sokat csak a radikális újrapozicionálás mentett meg. Ám akik a piacon maradtak, már optimistán tekintenek a jövőbe, hiszen a turisták gondolatban már csomagolnak. Ma még hihetetlennek tűnik, de nem kizárt, hogy jövő év végén több városban ismét téma lesz a túlturistásodással járó nyűgök.

Bevezető

Felértékelődnek a belföldi és a szomszédba szervezett utazások.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment