Search by category:
Egyéb kategória

Téma a VASÁRNAPBAN: Menekülnek a nővérek

Téma a VASÁRNAPBAN: Menekülnek a nővérek
Horváth Bianka
2021. 06. 07., h – 09:24

2021. június 7., hétfő – 09:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az ország egészségügyi intézményeiben 31 ezer nővér dolgozik, közülük 1429-en már 65 éven felüliek, 3856-an pedig 60 és 64 év közöttiek, tehát jócskán meghaladták vagy épp elérték a nyugdíjas kort. Nyugodtabb körülmények között talán még maradtak volna, de ennyi stressz és ilyen igénybevétel már sok nekik. Azok, akik elérték a nyugdíjkorhatárt, a veszélyhelyzet idején is távozhattak, most pedig követik őket a fiatalabbak, mutat rá Lukáš Kober, az Egészségügyi Nővérek és Szülészasszisztensek Szlovákiai Kamarájának irodaigazgatója. „Idén januártól már 664-en szüntették meg a regisztrációjukat, ebből 560-an nyugdíjba vonultak, a többiek más okokból. További 451 nővér ideiglenesen szüntette be a regisztrációját, egészségügyi okokból, gyermekszülés miatt, vagy mert más munkát akar kipróbálni. Vagyis már május végéig több mint ezren távoztak a rendszerből, míg tavaly az egész évben 911-en mentek el, és 900-an szüntették be a regisztrációjukat” – állítja Kober.

 

Évente mennyien jelentkeznek be a kamarába? Mennyire lenne szükség? Miért vágynak a fiatalok külföldre? Miért nem akarnak a szakképzett nővérek a hazai egészségügyben dolgozni? Hova mennek a fiatalok? Mennyi beteg jut egy nővérre? Milyen a nővérek hangulata? Mi a helyzet az Európai Unióban?

Vrabec Mária riportjában ezekre a kérdésekre is választ kapnak a már megvásárolható Vasárnapban.

Bevezető

Évek óta tudjuk, hogy vészesen kevés az egészségügyi nővér a szlovákiai kórházakban. Most, a szükségállapot megszűnte után még kevesebben lesznek, mert a járvány második hulláma alatt rájuk nehezedő nyomás miatt azok is felmondanak, akik egyébként még maradtak volna.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment