Search by category:
Egyéb kategória

Nagy nyomás nehezedik az új agrárminiszterre

Nagy nyomás nehezedik az új agrárminiszterre
Nagy Roland
2021. 06. 09., sze – 17:46

2021. június 10., csütörtök – 11:15
Friss ikon
Off

Törzs

Heger szerint a földművelésügyi minisztériumban és az irányítása alá tartozó szervezetekben az utóbbi tíz évben, a Smer-kormányok hivatali ideje alatt állandóan csalások zajlottak, Ján Mičovský exminiszternek pedig már ilyen állapotban kellett átvennie a tárca vezetését. A kormányfő úgy véli, a tisztogatás már Mičovský irányítása alatt elkezdődött, Vlčan kinevezésével pedig újabb lendületet vehet.

Heger több kihívásról is beszélt, amelyekkel az új miniszternek a közeljövőben szembe kell néznie. Ezek közé tartozik az európai uniós támogatások hatékony kihasználása, a mezőgazdasági támogatások igazságos szétosztásának megoldása, valamint az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) és a Szlovák Földalap (SPF) helyzetének rendezése.

Éppen az utóbbi két intézménnyel kapcsolatban kerültek felszínre súlyos korrupciós botrányok az elmúlt hetekben, hónapokban. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) például nemrégiben őrizetbe vette Gabriela Bartošovát, az SPF igazgatóját, a Denník N pedig arról számolt be, hogy a PPA korábbi munkatársa, Ľubomír Partika is előzetes letartóztatásban marad. Az ő ügye – Bartošováéhoz hasonlóan – szintén lefizetési botrányokkal függ össze.

Vlčan nem zárta ki, hogy az említett két intézmény élére új vezetőket nevez majd ki, de ezzel kapcsolatban egyelőre nem akart részleteket elárulni.

Az új miniszter kinevezésekor felmerültek aggályok is, hiszen Mičovskýval ellentétben ő korábban sem az erdészetben, sem az agrárszektorban dolgozott, hanem a banki szférában. Vlčan ezzel kapcsolatban azt mondta, számára a földműve-lésügyi tárca nem számít teljesen új terepnek, hiszen 2020-ban egy rövid ideig államtitkárként is dolgozott, majd Igor Matovič tanácsadói csapatában is az agrártárcával kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott.

Bevezető
Pozsony |

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök szerdán bemutatta az új földművelésügyi minisztert, Samuel Vlčant. Elmondása szerint a tárcavezetőre hatalmas felelősség hárul, hiszen az ő feladata lesz az agrárszektorban uralkodó káosz felszámolása.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment