Search by category:
Egyéb kategória

5+1 tipp a szemszárazság ellen

5+1 tipp a szemszárazság ellen
Mészáros Richárd
2021. 06. 14., h – 14:39

2021. június 18., péntek – 20:00
Friss ikon
Off

Törzs

Pedig a száraz, égő szem nemcsak kellemetlen tünet, de tartós fennállása növelheti a szemet érintő bakteriális és vírusos fertőzések kockázatát is. Íme néhány tipp ellene:

A képernyőt nézve sokkal kevesebbet pislogunk, így a szemünk is könnyebben kiszárad, érdemes tehát tudatosan és rendszeresen pislogni, illetve pihentetni a szemünket. Ha ennek ellenére estére vörös a szemünk, égő érzést tapasztalunk, a szemvidító fű kivonata hozhat enyhülést.

Cím
Pislogjunk többet!

A szemünk alapvetően a horizont nézésére „optimalizált”, így a sok közelre nézés megerőlteti. Ha elfáradtunk, próbáljuk ki a sasmadár technikát, nézzünk a távolba, messzebb lévő épületekre vagy tárgyakra fókuszáljunk.

Cím
Vegyünk példát a sasoktól!

A kék fény szemre gyakorolt hatását regenerálja a természetes napfény. Igyekezzünk minél több időt tölteni a szabadban! Eső és szél esetén érdemes napszemüveget hordani, ezzel is védve szemünket a káros hatásoktól. Érdemes továbbá egy védőszemüveget is beszerezni, amely szűri a monitorok által kibocsátott káros fényt, illetve csökkenti a könny párolgását is.

Cím
Irány a szabad!

Az enyhe mértékű kiszáradás tovább ronthatja a szemszárazság tüneteit, ezért ügyeljünk arra, hogy elég folyadékot igyunk! A koffeintartalmú italok és ételek hozzájárulhatnak a dehidratáltsághoz, úgyhogy lehetőleg kerüljük ezek fogyasztását, amíg jobban nem érezzük magunkat!

Cím
Kevesebb kávé, sok víz

A lakásban lévő száraz levegő szintén rossz hatással van a szem állapotára, ezért érdemes párásítót használni. Ha nem szeretnénk drága készüléket beszerezni, vegyük körbe magunkat szobanövényekkel, hiszen azok növelik a levegő páratartalmát. Az orchidea és az aloe vera például tökéletes választás lehet!

Cím
A párásítás életmentő!

A hagyományos házi praktikák mindig beválnak! A meleg borogatás enyhíti a tüneteket, fokozza a vérkeringést, ezáltal elősegítve a gyógyulást. Tegyünk meleg vízbe mártott tiszta, puha anyagot a szemünkre 8-10 percre. Naponta akár kétszer-háromszor is ismételhetjük.

Cím
Meleg borogatás

(napidoktor)

Bevezető

A vírushelyzet és a karantén ugyan oldódni látszik, de a bezártság nemcsak a hangulatunkra nyomta rá a bélyegét, hanem a szemünknek sem tett jót. A képernyő és monitor előtt töltött sok idő miatt egyre többen küzdenek szemszárazsággal és szemproblémákkal.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment