Search by category:
Egyéb kategória

Magas koleszterinszint – Nem vesszük komolyan a kezelést!

Magas koleszterinszint – Nem vesszük komolyan a kezelést!
Mészáros Richárd
2021. 06. 14., h – 14:32

2021. június 20., vasárnap – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

Egy nemrég végzett elemzés kimutatta: az infarktust szenvedett szlovákiai betegeknek az ilyenkor ajánlott értéknél kétszer magasabb az érfalakon lerakódó „rossz” LDL koleszterinszintje. Sajnos ez az elkerülhető halálesetek számában is megmutatkozik.

Tavaly az előző évhez viszonyítva körülbelül 6 százalékkal emelkedett a szív- és érrendszeri betegségben elhunytak száma egyszerűen azért, mert sokan a pandémiára hivatkozva elhanyagolták az ellenőrzést, nem szedték rendszeresen az előírt gyógyszert. Évente 21 ezer ember hal meg olyan betegségben, ami közvetlenül az érelmeszesedéssel függ össze. Ismeretes, hogy ennek pedig a „rossz” LDL koleszterinszint az oka.

Mind a betegek, mind az orvosok lebecsülik

Pedig a magas koleszterinszint a vérből nagyon könnyen kimutatható. „Minden betegnek ismernie kellene a koleszterinszintjét, ugyanis bizonyított összefüggés van a »rossz« LDL koleszterin mennyisége, az érelmeszesedés és a szívinfarktus vagy a szélütés kialakulása között. A hivatalos adatok szerint a betegeknek mindössze 13 százaléka tudatosítja ezt. Az egyébként egészséges, 40 év feletti embereknek tudniuk kell, hogy az LDL koleszterin 3,0 mmol/L felett fokozott kardiovaszkuláris kockázatot jelent. Ám ez az infarktuson, szélütésen átesett vagy ischémiás szívbetegségben szenvedő páciensre nem vonatkozik. Ebben a csoportban átlagosan 3,21 mmol/L értéket mértünk, pedig az Európai Kardiológiai Társaság ajánlásai szerint nem szabadna meghaladnia az 1,4mmol/L-t” – mutatott rá dr. Branislav Vohnout, a Szlovákiai Ateroszklerózis Szövetség elnöke. Mindebből világosan látszik, hogy mind a betegek, mind az orvosok lebecsülik a „rossz” koleszterin káros hatását. „Figyelmeztető jel az is, hogy az említett betegségeken átesettek 41 százalékánál ellenőrizték – háromévente egyszer – az LDL szintjét. Pedig épp náluk kellene rendszeresen, évente többször is elvégezni az ellenőrzést” – emelte ki dr. Eva Goncalvesová, a Szlovák Kardiológiai Társaság jövendő elnöke.

A gyakran halállal végződő szívinfarktus vagy szélütés fő oka az érelmeszesedés, ami az LDL koleszterin szintjétől függ. Ez a koleszterin lerakódik az érfalakon, úgynevezett plakkokat alkot, s lassan elzárja az ereket. Épp a magas LDL-szint az oka a felesleges haláleseteknek. Franciaországgal összehasonlítva 100 ezer lakosra számítva Szlovákiában háromszor több elkerülhető haláleset történik. „A magas koleszterinszint ma már jól kezelhető betegség, és ha a beteg betartja az orvos ajánlásait, sokáig jó minőségű életet élhet” – magyarázta dr. Peter Hlivák kardiológus.

Van még min javítani

A szlovákiai páciensek azonban a koleszterincsökkentő kezelést vagy ignorálják, vagy önkényesen abbahagyják. „Súlyos probléma Szlovákiában az úgynevezett sztatinofóbia, vagyis a koleszterincsökkentő sztatinoktól való beteges félelem. A konspirációs honlapok és nem szakemberek által írt cikkek hatására a betegek nem tartják be a koleszterincsökkentés szabályait, aminek újabb infarktus vagy szélütés a következménye, ami nemritkán halállal végződik” – jegyezte meg dr. Branislav Vohnout.

„Annak ellenére, hogy jelentősen csökkent az infarktus vagy szélütés miatt kórházban bekövetkezett halálesetek száma, van még mit javítani a kórházi kezelés után a betegek ellátásán. Jobban fel kell őket világosítani, tájékoztatni arról, hogy a sikeresen kezelt infarktus vagy szélütés nem csak egy esemény, ami után minden úgy folytatódik, mint azelőtt. Ugyanis nagy a veszély, hogy az esemény megismétlődik és halállal is végződhet. El kell nekik mondani, hogy ha nem vesznek részt a veszély csökkentésében, kilátásaik nagyon rosszak. A korábbiaknál feltétlenül nagyobb figyelmet kell rájuk fordítani” – magyarázta dr. Robert Hatala, az egészségügyi minisztérium kardiológiai főszakértője.

A járható út

A koleszterinszint csökkentésének legtermészetesebb módja az egészséges táplálkozás, bár ez sem tudja teljesen hatástalanítani a beteg kedvezőtlen öröklött hajlamát. Az biztos, hogy kevesebb telített állati zsírt tartalmazó ételt, s több rostban gazdag élelmiszert kellene fogyasztania. A rendszeres mozgás, a stressz kerülése is fontos része a koleszterinszint csökkentésének.

Bizonyos esetekben egészséges étkezéssel és rendszeres mozgással sem sikerül csökkenteni az LDL szintjét. Ilyenkor jó, ha az orvos a leghatékonyabb gyógyszeres kezelést ajánlja a betegnek. Fontos viszont, hogy a beteg rendszeresen szedje a gyógyszert, hogy járjon ellenőrzésre, és természetesen továbbra is az egészséges életmód elvei szerint éljen.

(kovács)

Bevezető

Szlovákiában sokkal rosszabbak az infarktuson átesett beteg kilátásai, mint az Európai Unió fejlettebb országaiban. Ennek egyik kulcsfontosságú oka az, hogy az eseményt követő hónapokban nem ellenőrzik rendszeresen a kockázati tényezőket és a beteg egészségi állapotát.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment