Search by category:
Egyéb kategória

Drágul a cukor, nő a fogyasztás

Drágul a cukor, nő a fogyasztás
Molnár Iván
2021. 06. 14., h – 18:12

2021. június 15., kedd – 15:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) a legutóbbi felmérése szerint tavaly májushoz képest az elmúlt hónapban globálisan csaknem 40 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, amire tíz éve nem volt példa. Az egyik legnagyobb drágulást pedig épp a cukor esetében mérték.

A cukor árát követő mutató már a második egymást követő hónapban emelkedett májusban, amikor 6,8 százalékponttal 106,7 pontra, 2017 márciusa óta a legmagasabb szintre ugrott azon félelmek miatt, hogy az elhúzódó szárazság késlelteti a betakarítást, és kisebb lesz a hozam Brazíliában, amely a világ legnagyobb cukorexportálója. „A drágulást a szlovákiai vásárlók is megérzik. A kristálycukor kilójához akciós áron jelenleg még 55 centért is hozzá lehet jutni, az átlagár ugyanakkor már 70 cent körül mozog. Hamarosan azonban további drágulásra számíthatunk, az átlagár így megközelítheti a 90 centet, amire 2017 óta nem volt példa” – mondta el lapunknak Lenka Buchláková, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság elemzője.

Egyre több fogy

A drágulás a fogyasztáson azonban még nem látszik meg, épp ellenkezőleg, egyre több cukrot fogyasztunk. „Szlovákiában jelenleg 32 kilogramm körül mozog az egy főre jutó átlagos éves cukorfogyasztás. Ez ugyan sokáig stagnált, 2018-ban azonban újra elkezdett nőni, és 2019-ben már fél kilogrammal nőtt az egy évvel korábbihoz képest” – tette hozzá Buchláková. Hogy több cukrot fogyasztunk, az leginkább az édesített üdítőitalok növekvő népszerűségével magyarázható. „Míg 1998-ban fejenként 42 liternyi ilyen üdítőt fogyasztottunk, az elmúlt több mint húsz évben ez csaknem megháromszorozódott, és mára eléri az évi 112 litert” – mondta Buchláková.

Százmilliós teher

A cukorfogyasztás szempontjából még mindig lemaradunk régiónk országaitól. Ausztriában például az egy főre jutó éves fogyasztás 33, Csehországban és Németországban 35, Lengyelországban pedig 40 kilogramm körül mozog. Ez azonban nem rossz hír, hiszen az Egészségügyi Világszervezet szerint a túlzott cukorfogyasztás hatalmas terhet ró az országok egészségügyi rendszereire. „A cukor okozta túlzott elhízásból adódó egészségügyi problémák évente közvetlenül 90–250 millió euróval terhelik le a szlovák egészségügyet. A cukorfogyasztásnak azonban közvetett hatásai is vannak az egyéb betegségek kialakulásánál, ami további 220 millió eurós kiadást jelent. A cukorfogyasztás tehát az ország egészségügyi kiadásainak nagyjából a 20 százalékához járul hozzá” – állítja Buchláková.

Bevezető
Pozsony |

Az elkövetkező időszakban a cukor további drágulására számíthatunk, ami azonban a fogyasztáson egyelőre nem látszik meg. Épp ellenkezőleg, az elmúlt években ez utóbbi még nőtt is, ami egyre nagyobb terhet ró az egészségügyre.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment