Search by category:
Egyéb kategória

Levendulás, hűsítő nyárnyitó Párkányban

Levendulás, hűsítő nyárnyitó Párkányban
Hegedűs Norbert
2021. 06. 21., h – 09:35

2021. június 21., hétfő – 09:48
Friss ikon
Off

Törzs

Ötödik alkalommal rendezték meg vasárnap délután a város sétálóutcáján A levendula érintése című fesztivált. A platánfák alatti korzó egy szempillantás alatt provanszi kisvárossá változott, az óriási kánikulában is rengetegen jöttek el, hogy levendulát vásároljanak, vagy levendulából készülő finomságokat, kozmetikai cikkeket, díszeket. Nagy sikere volt a különféle mézeknek, gyógyhatású készítményeknek is, de a fesztivál sztárja” kétségtelenül Bitter Irénke legendás kisújfalui levendulás sárgabaracklekvárja volt, amit már harmadik éve készít a közönségnek, úgy, ahogy nagymamáink szokták – puha kenyérre kenve most is pillanatok alatt elfogyott. A lévai Zdenka Levická pedig az ún. gyümölcsbőr receptjét osztotta meg az érdeklődőkkel. Ez a finomság csak és kizárólag tiszta gyümőlcshúsból készül, őröléssel, szárítással, préseléssel – megkóstoltuk, a nyári melegben is üdítő és zamatos, cukorka helyett kiváló. Az alkalmi kávéházban levendulateát kortyolhattunk, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat tartottak, fajátékok várták a kicsiket, mezítlábas miniparkban sétálhattak, a felnőtteket pedig kiváló előadók szórakoztatták a platánfák hűsében. Gregor Bernadett Karády-dalokkal érkezett a fesztiválra, a Grunting Pigs, azaz a Röfögő malacok fergeteges blues- és jazzkoncertet kerekítettek a korzón. Pribojszki Mátyás szájharmonikaművész és Szász Ferenc gitáros épp, hogy meg nem táncoltatta a sétáló közönséget. A Barta Gyula Galériában Utcai Dávid, a Budapesti Amatőr Festők Stúdiójának vezetője nyitotta meg a stúdió párkányi tárlatát, este hatkor pedig, már az enyhülő hőségben, a nagyszínpadon tartott lemezbemutató koncertet a Varjos zenekar, Parasztbarokk – címmel. Madocsai Szilárdék megérdemelt vastapsot arattak.

a

A levendulafesztivált idén a Párkányi Művelődési Központ a Budapesti Művelődési Központtal közreműködve rendezte meg – színvonalas, üresjáratoktól mentes, könnyed és pergő volt a rendezvény. A jövő hét végén a párkányiak mutatkoznak majd be Budapesten. A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatában Gyűgyi László párkányi fotóművész Mária Valéria hídról készített fotóit állítják ki a Budapesti Művelődési Központban, a Párkányi Városi Múzeum pedig a történeti anyagából válogat a budapesti tárlatra.

Bevezető
Párkány |

A rekkenő hőség ellenére is könnyed, elegáns, franciás, de főképp színvonalas rendezvénnyel nyitották a kulturális nyarat Párkányban.

Település / hely
Párkány

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Buchlovics Péter

Read More

Post Comment