Search by category:
Egyéb kategória

Megvonták a volt kommunista tisztviselőktől a kiváltságos juttatásokat

Megvonták a volt kommunista tisztviselőktől a kiváltságos juttatásokat
Hegedűs Norbert
2021. 06. 24., cs – 10:58

2021. június 24., csütörtök – 16:14
Friss ikon
Off

Törzs

Ezért a volt kommunista rendszer képviselőinek és a volt biztonsági erőktagjainak csökkentik a nyugdíjuk összegét „a kommunista rendszer képviselői által meg nem érdemelt juttatások visszavonásáról szóló törvény” alapján, amelyet a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjai kedden hagytak jóvá. A koalíciós képviselők a jogszabályok igazságosságának a szavatolását hangsúlyozzák. Szerintük ezek a volt rezsim képviselői sokkal magasabb nyugdíjat kapnak, mint amennyi a szlovákiai átlag, míg a kommunista hatalom által üldözött személyek nyugdíja rendkívül alacsony.

A törvény elkészítői szerint ezek a személyek különféle kiváltságokat élveztek, a szokásosnál magasabb volt a javadalmazásuk, ami később a nyugdíjukban is tükröződött. A kommunista rendszert kiszolgálók kiemelkedően magas nyugdíját az özvegyeknek sem fogják folyósítani. A bizottságok által javasolt változtatások jóváhagyásával az öregségi és rokkantsági nyugdíjak minimális összegét is részletesebben szabályozzák.

Az előnyöket elveszítik a kommunista rendszer meghatározott felső szerveinek, szervezeteinek és biztonsági erőinek tisztviselői, alkalmazottai, tagjai, „akik meghatározó szerepet játszottak az alapvető emberi jogokat és szabadságokat sértő totalitárius rendszer fenntartásában”.

A törvényjavaslat főleg azokat érinti, akik a kommunista korszakban részt vettek a politikai indíttatású elnyomás irányításában és végrehajtásában, vagy olyan intézményekben és szervezetekben dolgoztak, amelyek fő feladata a totalitárius kommunista rendszer hatalomban tartása volt bármi áron” – mondta Anna Andrejuvová (OĽaNO), a törvényjavaslat beterjesztője. A jogszabály arra is szolgál, hogy figyelmeztessen, Szlovákiában nem tolerálják az alapvető emberi jogok és szabadságok megsértését bármely rezsim által.

Ezeknek a személyeknek a nyilvántartását a Nemzet Emlékezetének Intézete vezeti. A jogszabály olyan kivételeket is előír, amelyek alapján a személyek nem veszítenék el juttatásukat. Olyan emberek, akik aktívan támogatják a kommunista rezsimmel szemben állókat, de olyanokról is, akik alapvetően segítették azokat, akiket a hatalom veszélyeztetett. A másik olyan személyekre vonatkozik, akiknek csak formális foglalkoztatása volt, és akik valójában más tevékenységet folytattak. Ilyenek például a katonasághoz és a rendőri erőkhöz beosztott élsportolók.

A törvény 2021. augusztus 5-én lép hatályba.

(plus7dni)

Bevezető

A koalíciós képviselők azt hangsúlyozzák, hogy a jogszabályokkal szavatolni kell az igazságosságot. Szerintük egyes volt kommunisták nyugdíja erősen meghaladja az átlagot, míg a kommunista hatalom által üldözött személyek nyugdíja nagyon alacsony.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment