Search by category:
Egyéb kategória

Heger azt akarja, hogy a kisebbségek „otthon érezzék magukat Szlovákiában”

Heger azt akarja, hogy a kisebbségek „otthon érezzék magukat Szlovákiában”
Hegedűs Norbert
2021. 06. 29., k – 16:42

2021. június 29., kedd – 17:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az EU bővítése terén megegyeznek az érdekeink, azt szeretnénk, hogy a Balkán is esélyt kapjon, úgy ahogy annak idején mi is megkaptuk” – jelentette ki Heger a megbeszélést követően, melyen uniós témák, a kétoldalú kapcsolatok és az aktuális járványhelyzet is terítékre került.

A szlovák kormányfő köszönetet mondott Magyarországnak a járvány alatt nyújtott segítségért.

„Segítséget kaptunk önöktől, medikusokat küldtek, amikor szükségünk volt rá, lélegeztetőgépekkel is segítettek, mindez a jószomszédi kapcsolatok jele” – húzta alá Heger. Mindkét kormányfő egyetértett abban, hogy magasabb átoltottsági szintet kell elérni, ezért folytatni kell a felvilágosító munkát a járvány legyőzése céljából.

Heger kiemelte az infrastrukturális és energetikai hálózatok összekötését, valamint a további együttműködést és fejlesztéseket ezeken a területeken.

A szlovák-magyar kapcsolatokat specifikusnak nevezte, és

leszögezte, hogy Szlovákia összes polgárának miniszterelnöke akar lenni, beleértve a kisebbségeket, a magyart is, „hogy otthon érezzék magukat Szlovákiában”. „Tapasztalatot cseréltünk arról, hogyan tudjuk ezt elérni” – tette hozzá.

Orbán: soha nem voltak még olyan jók a kapcsolatok Szlovákiával, mint most

Az elmúlt tíz év mérlegét megvonva, soha nem voltak még olyan jók a kapcsolatok Magyarország és Szlovákia között, mint most – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután kedden a Karmelita kolostorban fogadta Eduard Heger szlovák kormányfőt.

Orbán kiemelte, Németország és Ausztria után Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és leszögezte, hogy még soha nem voltak ilyen jók a magyar-szlovák kapcsolatok.

Orbán nagy közös tervnek nevezte Budapest, Pozsony (Bratislava), Prága és Varsó gyorsvasúttal való összekötését. A koronavírus-járvány kapcsán a magyar miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy mihamarabb sikerül újraindítani a két ország gazdaságát és újabb közös sikereket elérni.

Első hivatalos magyarországi útján Eduard Hegert fogadja Kövér László házelnök is.

Látogatásának lezárásaként a magyarországi szlovák szervezetek képviselőivel találkozik a kormányfő.
 

Bevezető

Eduard Heger szlovák és Orbán Viktor magyar kormányfő keddi budapesti tárgyalásán egyetértett a Nyugat-Balkán uniós csatlakozása, a migráció és a visegrádi (V4) együttműködés témakörében.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment