Search by category:
Egyéb kategória

Kilőnék a vaddisznókat az agrárszervezetek

Kilőnék a vaddisznókat az agrárszervezetek
Molnár Iván
2021. 06. 30., sze – 18:04

2021. július 1., csütörtök – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az afrikai sertéspestis a múlt héten került újra a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy a Losonci járásban fekvő Bolykon (Boľkovce) található, nagyjából 7400 sertéssel rendelkező Agrospol szövetkezet farmján is kimutatták a fertőzést. Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter eredetileg azzal kecsegtetett, hogy nem kell az összes állatot elpusztítani, mivel a fertőzés a többi állattól elkülönített vágósertéseknél ütötte fel a fejét, múlt héten így csupán 207 sertés leölését rendelték el. A szaktárca hétfőn azonban bejelentette, hogy az említett farmon időközben más részlegeken is kimutatták a fertőzést, így az összes állatot, több mint 7 ezer sertést el kell pusztítani.

Kilövik a vaddisznókat

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szerdán egy külön erre a célra összehívott sajtótájékoztatón követelte a kormánytól, hogy mindent tegyen meg a szlovákiai vaddisznóállomány csökkentése érdekében, szerintük ugyanis a sertéspestis terjedéséért a vaddisznók okolhatók. „Elsősorban a nagy sertésfarmok környékére kell összpontosítani, nagyobb figyelmet fordítva az elhullott vaddisznók monitorozására” – mondta el Miroslav Štefček, az SPPK alelnöke. Hogy ez milyen fontos, azt szerinte a mostani, Losonc melletti eset is bizonyítja, korábban ugyanis ebben a régióban is találtak olyan elhullott vaddisznókat, amelyeknél kimutatták a sertéspestist.

Jana Holéciová, az SPPK szóvivője szerint Szlovákiában a múlt héten is kimutatták a sertéspestist egy vaddisznónál. Így csak idén 2379 fertőzött vaddisznót találtak, a sertéspestis 2019-es megjelenése óta pedig a számuk már meghaladja a 3 ezret. A szakmai szervezet szerint a 79 szlovákiai járásnak már csaknem a harmadában megjelent a fertőzés. „Az aratás megkezdésével ráadásul tovább nő a vaddisznók migrációja, ami növeli a fertőzés terjedésének a veszélyét. A tenyésztőknek meg kellene akadályozniuk, hogy a sertéseik kapcsolatba kerüljenek az új terméssel, a lekaszált gabonával és szalmával, ami szintén fertőzött lehet. És persze továbbra is érvényes, hogy sertéseket csak ellenőrzött tenyésztőktől szabadna vásárolniuk” – tette hozzá Štefček.

Rászorulunk a behozatalra

„A szlovákiai sertéstenyésztők első osztályú sertéshúst dobnak a piacra, és hogy ez így maradjon, ahhoz mindent meg kell tennünk a sertéspestis visszaszorítása érdekében” – mondta el Marián Šolty, az SPPK másik alelnöke. Szlovákia azonban rászorul a behozatalra, hiszen a sertéshús esetében a hazai tenyésztők csupán a kereslet 36 százalékát képesek kielégíteni. Tavaly emiatt csaknem 42 millió euró értékben hoztak be élőállatot az országba, a sertéshús-behozatal értéke pedig meghaladta a 304 millió eurót, az egy évvel korábbi 302 millió euróval szemben.

Bevezető
Pozsony |

A mezőgazdasági termelők szakmai szervezete a vaddisznókon kívánja megbosszulni, hogy a napokban már egy nagyobb sertésfarmon is felütötte fejét az afrikai sertéspestis, hatalmas károkat okozva az adott vállalkozásnak.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment