Search by category:
Egyéb kategória

A Sme rodina ellenzi a kormány által elfogadott szigorításokat, újra összeült a koalíciós tanács

A Sme rodina ellenzi a kormány által elfogadott szigorításokat, újra összeült a koalíciós tanács
Bugár Anna
2021. 07. 01., cs – 16:55

2021. július 1., csütörtök – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

Szerdai ülésén a kormány jóváhagyta az új utazási jelzőlámpát, Vladimír Lengvarský (OĽaNO) beszámolt az új tesztelési stratégiáról, Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter pedig bejelentette, jön a Covid-lottó. Az intézkedések célja a delta variáns gyors terjedésének megakadályozása Szlovákiában. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a külföldről való hazautazásnál az oltási igazolással lehet majd kiváltani a kötelező karantént, az ingázók még augusztus 9-ig 7 napnál nem régebbi PCR-teszttel átjutnak ugyan a határon, ennek költségét azonban nem fedezi az állam. Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár nem kertelt, kijelentette: a cél az, hogy minél több embert motiváljanak az oltásra. Azoknak, akik nem rendelkeznek oltással, de valamilyen tömegrendezvényre, családi összejövetelre vagy esküvőre szeretnének menni, továbbra is fel kell mutatniuk egy negatív PCR-teszteredményt, ráadásul ezt az embereknek saját zsebből kell majd megtéríteniük. Épp ez váltott ki heves reakciót az ellenzéki politikusoknál, de úgy tűnik, a koalíción belül sincs teljes egyetértés. A Sme rodina ma bejelentette, nem támogatják a gyorsított eljárásban tárgyalt javaslatot, mely lehetővé teszi a szigorú intézkedések bevezetését. „Nem gyakorolhatunk nyomást azokra, akik nem akarják beoltatni magukat” – áll a párt közösségi oldalon közzétett bejegyzésében. Peter Pčolinský (Sme rodina) parlamenti képviselő nem tartja helyesnek, hogy bizonyos létesítményeket csak teszttel lehet látogatni, az állam viszont az emberekkel fizetteti meg a tesztet. Rámutatott, az antigénteszt 20 euró, a PCR-teszt pedig 70 euró, ami egy többgyermekes család esetében komoly pluszköltséget jelent. „Ha az emberektől tesztet akarunk kérni, a tesztnek ingyenesnek és hozzáférhetőnek kell lennie” – mondta.

Drága lesz

Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának elnöke jelezte, az oltásért járó pénzjutalom túl sokba kerülhet az államnak. Viskupič egyetért azzal, hogy növelni kell az oltási kedvet, de szerinte ennél hatékonyabb módszert is lehetne alkalmazni. Példaként említette a körzeti orvosok aktívabb közreműködését az oltás során. Peter Kremský (OĽaNO) parlamenti képviselő rámutatott, ha ismét megnövekszik a fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma, az szintén negatív hatással lesz az ország gazdaságára. Gyimesi György (OĽaNO) a javaslat kapcsán kifejtette, egy ember maximum 50 beoltott személyért igényelhet pénzjutalmat.

Nincs jobb megoldás

Juraj Šeliga (Za ľudí) helyes döntésnek tartja, hogy az állam igyekszik motiválni az embereket. „Az államnak joga van előnyben részesíteni a beoltottakat, mert olyan megkülönböztetésről van szó, mely mindnyájunk javát szolgálja” – fogalmazott Šeliga. Szerinte az oltás nyújthat védelmet a megbetegedéssel szemben, és csak a vakcinának köszönhetően térhetünk vissza a normális kerékvágásba.

Lengvarský üdvözölte a Covid-lottót, szerinte minden motiváció jó, ami hozzájárul az oltottsági arány emelkedéséhez – legyen az egyszerűbb utazás, szabad belépés bizonyos helyekre vagy pénzösszeg, amely a beoltottaknak jár.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő hangsúlyozta, a kormány a harmadik hullámmal szemben próbálja megóvni az embereket. Hozzátette, az Európai Unió első országa vagyunk, mely lépéseket tesz annak érdekében, hogy minimalizálja a következő hullám negatív hatásait. Az ellenzék kritikájával kapcsolatban azt nyilatkozta, nem zárkózik el a jobb megoldástól, eddig azonban nem hallott ilyet. A kormányfő elárulta azt is, a törvényjavaslattal a koalíciós tanácson egyetértettek a politikusok, a kormányülésen pedig az összes miniszter jóváhagyta a tervezetet. Ennek ellenére délutánra rendkívüli koalíciós tanácsot hívott össze az SaS.

Megkülönböztetés nélkül

Robert Fico (Smer) szintén felszólalt az emberek megkülönböztetése ellen, elsősorban a nem beoltott személyeket kedvezőtlenül érintő kötelező karantént ellenzi az egykori kormányfő, de azt sem tartja helyes lépésnek, hogy fizetni kell a koronavírustesztért. „Senkit nem lehet azért diszkriminálni, mert nincs beoltva” – hangsúlyozta, majd hozzátette, az oltásnak önkéntes alapon kell történnie. Fico azt állítja, a Covid-lottó ellen nincs kifogásuk, arra azonban nem lát okot, hogy az állam finanszírozza. Rámutatott, ha a lottó néhány hónapig elhúzódik, az több tízmillió eurós kiesést is jelenthet az államkassza szempontjából. A Smer elnöke úgy véli, a motivációs eszközökért a gyógyszergyártó cégeknek kellene fizetniük.

Peter Pellegrini (Hlas) szerint az oltás nem garantálhat automatikusan szabad belépést az országba. A politikus érvelése szerint nem helyes, hogy aki be van oltva, az akár kockázatos országból is szabadon hazautazhat, miközben senki nem ellenőrzi, valóban egészséges-e. Pellegrini továbbá igazságtalannak tartja, hogy a felelősségteljes emberek, akik biztonságos országból érkeznek Szlovákiába, karanténba kényszerülnek.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus elleni új óvintézkedések bevezetése komoly ellenállásba ütközött – az ellenzék és a Sme rodina elutasítja a beoltottak megkülönböztetését, az SaS pedig a Covid-lottó költségei miatt aggódik.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment