Search by category:
Egyéb kategória

A vállalkozók átlátható építésügyi szabályokat követelnek

A vállalkozók átlátható építésügyi szabályokat követelnek
Molnár Iván
2021. 07. 01., cs – 16:58

2021. július 2., péntek – 17:30
Friss ikon
Off

Törzs

A vállalkozók döntő többsége elégedetlen a jelenlegi építési törvénnyel és a területrendezési hatósági eljárásokkal, az építési engedélyekkel kapcsolatos jelenlegi szabályok szerintük rengeteg akadályt gördítenek a vállalkozások útjába. Az engedélyek hosszadalmas kiadását, a gyerekcipőben járó elektronikus ügyintézést, az építésügyi hivatalok szakmaiatlanságát és átláthatatlan döntési mechanizmusát tartják a legsúlyosabb problémáknak.

„Az építkezésekkel kapcsolatos szabályok minősége meg sem közelíti a fejlett országokban tapasztalt szintet. Az építésügyi szabályozás reformja ezért elengedhetetlen ahhoz, hogy javítsunk a szlovákiai vállalkozói környezeten”

– állítja Peter Serina, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) ügyvezető igazgatója.

Serina szerint azonban nem csupán bírálják a régi építésügyi törvényt, javaslataikkal szeretnének bekapcsolódni az új szabályozásról folyó szakmai vitába is. A munkáltatói érdekvédelmi szervezetek ezért kidolgozták az új építési törvénnyel kapcsolatos javaslatcsomagjukat. A vállalkozók egyik legfontosabb követelése, hogy az új szabályozás nagyobb szakmai követelményeket fogalmazzon meg az építésügyi hivatalokkal szemben, tegye egyszerűbbé és gyorsabbá az építési engedélyezési eljárást, vessen véget a hivatali igazolások esetében tapasztalható visszásságoknak, és tegye lehetővé a lehető legtöbb esetben az elektronikus ügyintézést. Serina szerint átláthatóbbá kellene tenni az építésüggyel kapcsolatos jogszabályok rendszerét is, hogy a vállalkozók könnyebben eligazodjanak a törvényekben.

(mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A szlovákiai vállalkozók érdekképviseleti szervezetei szerint már nem lehet tovább halogatni az építésügyi szabályok átfogó módosítását. A 12 legnagyobb munkáltatói szervezet ezzel kapcsolatban egy építésügyi javaslatcsomagot dolgozott ki a kormány számára.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment