Search by category:
Egyéb kategória

Ötven éve alapították az óvodát

Ötven éve alapították az óvodát
Mészáros Richárd
2021. 07. 03., szo – 19:19

2021. július 4., vasárnap – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Több mint ötven évvel ezelőtt, 1970-ben alapították meg Nagyfödémesen a magyar óvodát. A koronavírus miatt némi csúszással július 1-jén tartottak ez alkalomból ünnepséget az intézmény udvarán.

Ünnepélyes találkozó

A meghívott vendégek között volt Fekete Irén, a Szlovákiai Pedagógusok Szövetségének elnöke, Berky Angelika, az Óvodapedagógusok Országos Társulásának elnöke, Pék László Nagyszombat megyei képviselő, Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet vezetője, Gőgh Ferenc, a község polgármestere, az önkormányzat tagjai, Nagyfödémes testvértelepülése, Jánossomorja delegációja, a helyi és környékbeli intézmények, szervezetek képviselői, az óvoda egykori és jelenlegi alkalmazottai és az óvodások szülei. A Galántai járás nagyközsége a héten ünnepli első írásos említésének 800. évfordulóját. Ebből az alkalomból számos rendezvényt szerveztek, amelyekkel a falu vezetése minden helyi intézménynek, szervezetnek szeretné háláját kifejezni a falu lakosságáért végzett munkáért. Gőgh Ferenc polgármester csütörtökön ünnepi reggelivel fogadta a pedagógusokat, amelyre meghívást kapott az oktatási miniszter, Branislav Gröhling és Svetlana Síthová oktatásügyi államtitkár, Jana Lysáková, a szaktárca hivatalvezetője, valamint Ján Rudolf, az Állami Tartalékalap vezetője is. A falu oktatási intézményei alkalmazottainak így lehetőségük nyílt arra, hogy az oktatási miniszterrel személyesen találkozzanak, beszéljenek, feltegyék kérdéseiket. A küldöttség a reggeli után részt vett az óvodai ünnepségen is.

Biciklivel toborzott

Az ünnepségen a résztvevők összefoglalót hallhattak az óvoda létrehozásáról. Manó Ivett, az intézmény igazgatója örömét fejezte ki, hogy a jelenlévők között köszönthette Melisek Rozáliát, akiben ötven évvel ezelőtt megfogalmazódott, hogy magyar óvodát kellene létesíteni a faluban. Az egykori Helyi Nemzeti Bizottsághoz fordult ötletével, ahol azt a választ kapta, hogy gyűjtsön össze huszonöt aláírást a faluban azoktól, akik igényelnék a magyar óvodát. Melisek Rozália biciklivel járta körbe a falut, és hamarosan visszatért az aláírásokkal a bizottságra, majd 1970-ben 25 gyerekkel meg is nyílt az első magyar óvoda Nagyfödémesen. Köszönetképpen a jelenlegi óvónő oklevelet és virágcsokrot adott át Melisek Rozáliának, majd Branislav Gröhling is ajándékot adott át a hölgynek. A miniszter kifejtette, nagyra értékeli a tettét, hiszen tudja, hogy sokszor nagyon nehéz egy ötletet megvalósítani.

Emlékkiadvány és -tábla

Az évforduló alkalmából emlékkiadvány is készült, amely az óvoda ötven évét foglalja össze. Kiadását a Nagyszombat megyénél nyert pályázati támogatásból valósították meg. Tartalmazza a szülők és pedagógusok írásait, Melisek Rozália visszaemlékezését az óvodaalapításról, osztályképeket és tablókat. Elkészítését Manó Ivett vállalta, akinek Zárecky Magdaléna nyújtott nagy segítséget. A nyugalmazott óvónő 42 évig dolgozott az intézményben, ebből 26 évig igazgatóként. Az ünnepségen leleplezték az óvoda fennállásának 50. évfordulójára készített márvány emléktáblát, majd Fekete Irén, a Szlovákiai Pedagógusok Szövetségének elnöke koszorút helyezett el a táblánál.

Bővíteni szeretnének

Jelenleg 61 gyermek jár a Meseország óvoda három osztályába, de 12 jelentkezőt el kellett utasítani a beiratkozáskor. Éppen ezért az igazgatónő szeretné, ha a község által tervezett óvodabővítéskor négy osztályt nyithatnának. „Nagyon jó a munkaközösség és az együttműködés a falu vezetésével, a helyi szervezetekkel. Jól felszerelt óvoda a miénk, a legújabb igényeknek megfelelő udvarunk van. A számos rendezvény, amelyet a tanév során rendezünk, mind arról tanúskodik, hogy a pedagógusaink szívvel-lélekkel dolgoznak a gyerekekért. Szeretnénk, ha az intézményünk a falu büszkesége lenne, ahová jó bemenni, ahol jó lenni, dolgozni, és ahol a legjobb gyereknek lenni. Szeretnénk emberi tartással, szakmai felelősségvállalással megőrizni óvodánkat, és azon fáradozni, hogy a gyerekek olyan óvodában nevelkedjenek, ahol minden az ő érdeküket, fejlődésüket szolgálja” – hangsúlyozta Manó Ivett igazgató.

Bevezető
Nagyfödémes |

Nagyszabású ünnepséget tartottak a Meseország óvodában az intézmény létrejöttének ötvenedik évfordulója alkalmából. A vendégek között volt az óvoda létrehozásának ötletgazdája és az oktatási miniszter is.

Település / hely
Nagyfödémes

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment