Search by category:
Egyéb kategória

Brit egészségügyi miniszter: erőteljes egészségügyi okok is indokolják a korlátozások eltörlését

Brit egészségügyi miniszter: erőteljes egészségügyi okok is indokolják a korlátozások eltörlését
Hegedűs Norbert
2021. 07. 04., v – 19:05

2021. július 4., vasárnap – 19:30
Friss ikon
Off

Törzs

A brit kormány az eredeti, június 21-i időpontról négy héttel későbbre, július 19-re halasztotta a még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások megszüntetését, elsősorban azzal a céllal, hogy az oltási kampány lépést tudjon tartani a fokozottan fertőzőképes, Nagy-Britanniában dominánssá vált delta koronavírus-variáns terjedési ütemével.

Sajid Javid a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi tömeglapnak írt cikkében ugyanakkor kifejtette: jól ismertek az ország megnyitása mellett szóló gazdasági érvek, de ugyanennyire sürgetők a nyitás egészségügyi indokai is.

A kényszerűségből meghozott korlátozó intézkedések a családokon belüli erőszakcselekmények számának megdöbbentő mértékű emelkedéséhez vezettek, és rettenetes hatást gyakoroltak nagyon sok ember mentális egészségi állapotára is.

Mindemellett a legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják, hogy a koronavírus elleni oltások hatékonyak: a statisztikai hivatal új felmérése szerint a brit felnőttek 80 százalékának szervezetében mutathatók ki a koronavírus-fertőzéstől védő antitestek – írja vasárnapi cikkében a brit egészségügyi miniszter.

Javid szerint ennek hatalmas jelentőségű kihatásai vannak.

A miniszter kiemelte: amikor legutóbb elérte a 28 ezret az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések napi száma, naponta hozzávetőleg 500-an haltak meg a Covid-19 betegség miatt.

Pénteken is csaknem 28 ezer új fertőzéses esetet mutattak ki országszerte szűrővizsgálatokkal, de a halálos áldozatok napi száma a huszonnegyede volt a hasonló fertőzési adatok jellemezte előző időszakénak – áll a brit egészségügyi miniszter vasárnapi írásában.

A szaktárca kimutatása szerint pénteken 27 125 koronavírus-fertőződéses esetet szűrtek ki Nagy-Britanniában. Ugyanaznap 27-en haltak meg Covid-19 betegségben.

Sajid Javid kiemelte azt is, hogy a koronavírus elleni korlátozó intézkedésekkel sikerült megvédeni a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS), és ezek az intézkedések számtalan emberéletet mentettek meg, ugyanakkor hatalmas mértékben felduzzadt az egyéb szükséges vizsgálatok, kezelések várólistája.

A miniszter szerint a járvány miatt a jelenlegi becslések alapján a szokásosnál eddig hétmillióval kevesebben jelentkeztek egészségügyi ellátásra, és ha ennek az elmaradt ellátási igénynek csak egy része jelenik meg ismét, az is hatalmas nyomást gyakorolna az NHS-re.

Javid szerint mindezek alapján Nagy-Britannia jó úton halad a korlátozások július 19-i feloldása felé, annál is inkább, mivel nem lehet olyan időpontot kijelölni a teljes nyitásra, amely mentes a kockázatoktól.

Az egészségügyi miniszter szerint őszintén el kell ismerni, hogy a koronavírust nem lehet kiirtani, és meg kell találni a módját annak, hogy miként lehet elviselni a létezését – csakúgy, mint az influenza esetében.

Bevezető

A gazdasági okok mellett erőteljes egészségügyi indokok is a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások teljes feloldása mellett szólnak – írta vasárnap megjelent cikkében Sajid Javid brit egészségügyi miniszter.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment