Search by category:
Egyéb kategória

A leghosszabb háború

A leghosszabb háború
Holop Zsolt
2021. 07. 09., p – 19:27

2021. július 10., szombat – 09:20
Friss ikon
Off

Törzs

Mintegy 2261 milliárd dollár és 174 ezer halott (ebből 2300 amerikai) – egy friss kutatás szerint ez a mérlege az Egyesült Államok 2001-ben kezdődött afganisztáni jelenlétének. Az igazi kérdés azonban az, hogy a májusban elkezdett csapatkivonás után mi vár a közép-ázsiai országra, ahol a demokrácia exportjának ígéretével indított háborút Washington. Mára teljesen nyilvánvaló, hogy Afganisztánban nem sikerült megteremteni egy nyugati típusú demokratikus állam alapjait, sőt, a terrorista szervezeteket sem sikerült megsemmisíteni. Kimondható: az elmúlt húsz év egyik tanulsága az, hogy a törzsi struktúrákra épülő, premodern társadalom összeegyeztethetetlen a szuverén egyénre épülő demokráciával.

Napjainkban az iszlamista tálibok sorra foglalják el a körzeteket, rohamozzák a nagyobb tartományi székhelyeket, legutóbb egy kulcsfontosságú, Iránba vezető határátkelőhelyet vettek birtokba. Csak e héten az afgán kormánycsapatok több mint 1000 katonája menekült a szomszédos Tádzsikisztánba, ami felér egy fegyverletétellel. Ez egyben azt is jelenti, hogy Oroszország máris készültségbe helyezheti erőit, hiszen Tádzsikisztán az érdekkörébe tartozik. Másrészt a tálibok küldöttsége éppen most tárgyal Moszkvában. Sahabuddin Delavar, a küldöttség vezetője pedig mintegy megnyugtatásul kijelentette, hogy az Iszlám Állam nem fog Afganisztánban tevékenykedni. Ettől függetlenül az 1990-es években nagyon rossz hírre szert tevő iszlamisták lassan már az ország fele fölött gyakorolják az uralmat, azaz a mostani kormány – ha csak nem születik váratlan egyezség – bukásra van ítélve.

Ez nem meglepő, mert a Talibán csak akkor nem tudott megerősödni, amikor az USA 100 ezer katonát állomásoztatott az országban, a NATO-tagországok pedig további 40 ezer főt. Viszont amerikai szemszögből nézve ilyen méretes erőforrást tartósan nem lehet a közép-ázsiai országra fordítani, amikor a világ más régióiban, különösen az erősödő Kína miatt a Távol-Keleten egyre nagyobb jelenlétre van igény. Washington erejéből most csupán arra futja, hogy kimenekítse az afgán tolmácsokat és segítőiket.

Nagy kérdés, hogy a tálibok újra pária államot akarnak-e teremteni országukból, vagy valamivel konstruktívabbak lesznek, mint voltak az 1990-es években. Az elnyomás viszont garantálható, az általuk ellenőrzött területeken máris kötelező a teljes testet elfedő öltözet, a lányok csak korlátozottan járhatnak iskolába, a nők pedig már csak férjük kíséretében hagyhatják el az otthonukat. A kábítószer-termesztés és -kereskedelem bizonyosan felfut, de a képhez hozzátartozik, a mostani afgán kormányt sem szankcionálták az ópium miatt.

A térség hatalmai, azaz Oroszország, Kína vagy Irán bizonyára örülnek az amerikaiak távozásának, másrészt aggódhatnak a tálibok térnyerése láttán. Vagy talán nem is annyira, mivel Peking és már Moszkva is hajlandó tárgyalni velük. Talán a fundamentalisták rájöttek arra, nem érdemes mindenkivel harcban állni, Peking az Új Selyemút programjában akár még finanszírozni is hajlandó néhány afganisztáni beruházást. A most távozó USA is hosszabb távon nyertes lehet, mert kiszabadította magát egy olyan helyzetből, amelybe két évtizede beleragadt.

Bevezető

​​​​​​​Augusztus 31-én lezárul az Egyesült Államok katonai szerepvállalása Afganisztánban – jelentette be Joe Biden amerikai elnök, vagyis még a szeptember 11-re tervezett távozásnál is hamarabb vonul ki az amerikai hadsereg, véget vetnek az Egyesült Államok leghosszabb háborújának.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sidó H. Zoltán

Read More

Post Comment