Search by category:
Egyéb kategória

Egy évvel korábbi dolgokra emlékeznek a gyerekek, mint hittük

(Pixabay)

A legkorábbi gyermekkori emlékek két és fél éves kortól kezdődnek, így egy teljes évvel korábbra tehetők az első emlékek egy kanadai tanulmány szerint. A Memorial Egyetem kutatása 21 évet ölelt fel.
„Amikor a legkorábbi emlékünk megjelenik, az inkább egy mozgókép, nem pedig egy nyugalmi emlék. Erről számol be sok ember, amikor megkérdezik legkorábbi gyermekkori emlékéről” – állítja Carole Petersont, a tanulmány vezetője.
A kutatásoknak 992 résztvevője volt, és 679 gyermek emlékeit vetették össze szüleik visszaemlékezésivel. Az eredmény: a gyerekek emlékezete korábbról ered, mint ahogyan ők gondolják, a szülők pedig ezt megerősítették.

Korábbi kutatásában Peterson a legkorábbi emlékeiket felidéző gyerekeket kettő, illetve nyolc év elteltével megkérte, hogy idézzék fel ugyanezt az emléket. A későbbi beszélgetésekben a gyerekek azt későbbre tették.

„Nyolc évvel később sokan úgy vélték, hogy egy teljes évvel idősebbek voltak. Ahogy a gyerek nő, későbbre tolja azt, hogy hány éves volt a legkorábbi emlékei idején”

– magyarázta a kutató, aki szerint ennek oka az úgynevezett teleszkóphatás.

Amikor régen történteket idézel fel, olyan, mintha lencsén keresztül néznéd. Minél távolabbi az emlék, ez a teleszkóphatás arra késztet, hogy közelebb lásd azt” – magyarázta a kutató.
Az összes korábbi adat elemzése is egyértelműen bizonyítja, hogy az emberek jóval több dolgot képeseket előhívni kora gyermekkorukból és jóval korábbi időszakra emlékeznek, mint ahogyan azt maguk gondolják, és viszonylag könnyű segíteni nekik abban, hogy előhívják ezeket az emlékeket. (mti)

 

Egy évvel korábbi dolgokra emlékeznek a gyerekek, mint hittük” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment