Search by category:
Egyéb kategória

Tüdőgyulladást okozhatnak a vízben szaporodó baktériumok – mire ügyeljünk?

Tüdőgyulladást okozhatnak a vízben szaporodó baktériumok – mire ügyeljünk?
Mészáros Richárd
2021. 07. 09., p – 14:28

2021. július 9., péntek – 14:44
Friss ikon
Off

Törzs

Mielőtt innánk a csapvízből, zuhanyoznánk, főznénk vagy mosnánk benne, alaposan engedjük ki, mivel a távollétünk alatt elszaporodhattak benne a súlyos tüdőbetegséget okozó Legionella baktériumok.

A víz általában nagyon kis mennyiségben tartalmaz baktériumot. Gond akkor adódhat, ha ezeknek a baktériumoknak lehetőségük van elszaporodniuk. A 20–45 °C közötti hőmérsékletű állóvíz ideális a Legionella szaporodásához, ezért fontos, hogy használat előtt alaposan engedjük ki a csövekben álló vizet. A Legionella főleg az apró, baktériumokkal teli vízcseppeket tartalmazó levegő belélegzésével jut be az emberi testbe.

Ezek a baktériumok kétféle problémát okozhatnak: akut bakteriális betegségeket Legionella-betegség vagy Pontic-láz formájában. Míg a Pontic-láz influenzaszerű betegség, és súlyos szövődmények vagy kezelés nélkül megszűnik, a legionellózis súlyos, életveszélyes tüdőbetegség, amely antibiotikumokkal gyógyítható.

Zuhanyzókban, párásítókban, légkondicionálókban, szökőkutakban veszélyes aeroszolok képződhetnek, ezért nagyon fontos gyakran tisztítani és fertőtleníteni ezeket. Kisebb mértékben a Legionella szaporodhat a mosdókagylók és a konyhai mosogatók környékén, illetve a toalettekben is. 

(zdravie.pluska.sk)

Bevezető

A nyaralásból hazatérve első dolgunk, hogy enyhítsük a szomjúságunkat. Megengedjük a vízcsapot, és nyakló nélkül isszuk a vizet. Nem is sejtjük, hogy az egy ideje nem használt csapból milyen víz folyik, hogy a meleg időben elszaporodtak benne a baktériumok…

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment