Search by category:
Egyéb kategória

A Híd nem támogatja a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt

A Híd nem támogatja a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt
Mészáros Richárd
2021. 07. 13., k – 22:00

2021. július 13., kedd – 22:10
Friss ikon
Off

Törzs

Sólymos azt kéri az államfőtől, hogy a törvényt utalja vissza a parlamentnek újratárgyalásra, hogy legalább utólag nyíljon tér a szélesebb társadalmi vitára a javaslattal kapcsolatban.

A Híd szerint a javasolt módosítások egyenlőtlen feltételeket teremtenek a kultúra és a kreatív ipar szereplői számára. A párt azt is kifogásolja, hogy az üzleti vállalkozások teljes kizárásával a jogszabály azt az üzenetet közvetíti, hogy Szlovákiában úgy tekintenek a nemzeti kisebbségek kultúrájára, mint amely nem képes és nem alkalmas gazdasági értékeket létrehozni, és csak szűken értelmezett reprezentatív funkcióval rendelkezik.

A párt problémásnak tartja a jogalkotási eljárást is, amely mellőzte az előzetes szakmai és a társadalmi eszmecserét. A folyamatba nem vonták be a kisebbségi szervezeteket, a kormány illetékes tanácsadó szervét, a nemzeti kisebbségekért és etnikai csoportokért felelős bizottságot, ahogy a kisebbségi kormánybiztost sem. Az emberi jogokért és nemzeti kisebbségekért felelős parlamenti bizottság a javaslat tárgyalásakor nem volt határozatképes.

Bevezető
Pozsony |

A parlamenten kívüli Híd párt nem ért egyet a Kisebbségi Kulturális Alapról (KKA) szóló törvény előterjesztőinek szándékával, ahogy a jogszabály tartalmával sem, melyre úgy tekint, mint a kulturális autonómia megnyirbálására. Sólymos László, Híd párt elnöke ezért Zuzana Čaputová államfőhöz fordul – tájékoztatott Magdeme Klára pártszóvivő kedden.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment