Search by category:
Egyéb kategória

Hulladékmentes konferencia a Csallóközről

Hulladékmentes konferencia a Csallóközről
Kiss Bartalos Éva
2021. 07. 13., k – 08:10

2021. július 13., kedd – 11:30
Friss ikon
Off

Törzs

„Azt akarjuk elérni, hogy ez a régió gazdaságilag is olyan területté váljon, ami képes eltartani az itt élő embereket” – szögezte le bevezetőjében Világi Oszkár a Kukkónia polgári társulás alapítója, aki méltatta a Csallóköz természeti kincseit és adottságait. Régióbeli polgármesterek, gazdasági szereplők, aktivisták hallgatták az alapító szavait pénteken a MOL Arénában.

Az együtt gondolkodás szerepe

Az, hogy sokan a fővárosban, vagy külföldön dolgoznak, azt igazolja, hogy a régió különleges adottságai ellenére sem tudja eltartani az itt élőket, Világi szerint ezen kell változtatni. A fejlődés már elindult, köszönhetően a sikeres idegenforgalmi programoknak, a tudatosabb környezetvédelemnek. Példaként említette a környezetszépítő- és tisztító akciókat, valamint a kerékpár-turizmus fellendülését. Ezekről a pénteki előadások során is többet tudhattak meg a résztvevők. „A nagy álmok beteljesüléséhez az kell, hogy a realitás talaján maradjunk a mindennapokban. Fontos az együtt gondolkodás, hogy megértsük, mindenkinek harcolni kell a közös értékekért” – hangsúlyozta Világi Oszkár.

Központban a hulladék

A zöldkonferencia központi témája a szemét mennyiségének csökkentése, a tudatos hulladékgazdálkodás elsajátítása volt. Dóka Tímea, a polgári társulás elnöke lapunknak elmondta, kézzelfogható megoldásokat kínáltak a településvezetőknek a hulladékgazdálkodás javítására. Hoteleknek, éttermeknek is tudatos lépéseket vázoltak fel. Arról is szó volt, hogy az egyes rendezvényeken hogyan lehet minimalizálni a keletkezett szemét mennyiségét.

konferencia

A régió kitörési lehetőségei keretében az idegenforgalom kapcsán pedig külföldi megoldásokat vázoltak fel arra hogy, hogyan lehet megfogni a több látogató által generált többletszemetet.

Szemét, vagy kincs

A konferencia első blokkjában a tudatos hulladékgazdálkodás jó példáit mutatták be a közönségnek. Roman Gdovjak arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy ami nekünk hulladék, az másnak értékes alapanyag lehet. Erre épít az általa képviselt vállalat, amely digitális piacterén összekapcsolja Európában a hulladékot termelő, és azt azt felhasználó vállalatokat. A vállalat elemzést és tanácsadást is végez, a céljuk, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakatokra.

konferencia

Önkormányzatok tapasztalatai

Arról, hogy hogyan lehet gazdaságos a napjainkban olyan sok kérdést felvető, és egyre drágább hulladékkezelés, Michal Bakyta, a Nyitrai Falvak Hulladékgazdálkodási Társulásának projektmenedzsere, valamint Farkas Zsolt, Nagyfödémes környezetvédelmi referense és Lipták Krisztián, a galántai járásbeli község önkormányzati képviselője tartottak előadást. A nyitrai régióban 57 önkormányzat tartozik a társulásba. Bakyta erre hivatkozva a községek összefogásának gazdasági eredményeiről beszélt rámutatva, hogy ha nagyobb tömeget képviselnek, akkor felkelthetik a nagyobb vállalatok figyelmét is. A társulás és az önkormányzat célja ugyanaz – hogy minél inkább csökkenjen a kommunális hulladék mennyisége. Nagyfödémesen jó úton haladnak, hétféla hulladékfajtát gyűjtenek osztályozva a háztartásokból, a gyűjtőudvarra további hulladékfajtákat is kivihetnek a lakosok. „Próbáljuk úgy megalkotni, hogy minél egyszerűbb legyen a rendszer” – vázolta fel a lényeget Lipták Krisztián. Igyekezetüknek köszönhetően 2018-tól két év alatt sikerült 60 százalékra növelni az osztályozott hulladék arányát 600 tonnával csökkent a szemét mennyisége a faluban.

Bevezető
Dunaszerdahely |

Hogyan lehet sikeressé tenni egy régiót? Legyen szó akár a szemét mennyiségének csökkentéséről, akár a megfelelő hulladékgazdálkodásról, vagy például a kitörési lehetőségekről. Ezekre a kérdésekre építették a második Green Kukkónia konferencia programját.

Település / hely
Dunaszerdahely

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment