Search by category:
Egyéb kategória

Enyhébb büntetés járhat a marihuánáért

Enyhébb büntetés járhat a marihuánáért
Bugár Anna
2021. 07. 16., p – 17:01

2021. július 17., szombat – 08:30
Friss ikon
Off

Törzs

A Progresszív Szlovákia aláírásgyűjtést indított, melynek célja a marihuána legalizálása. Közkedvelt témáról van szó, s ezt igazolja az is, hogy két nap alatt 7 ezer ember támogatta a Michal Šimečka és Martin Hojsík liberális európai parlamenti képviselők kezdeményezését. „Nyomást fogunk gyakorolni a parlamentre, hogy végre változtassák meg az emberek életét feleslegesen megkeserítő, ugyanakkor reális megoldásokat nem szolgáltató törvényeket. A civilizált országokban standard szabályozásnak számító alternatívát kínálunk” – áll a párt magyar platformjának Facebook-bejegyzésében. Összesen 4 pontot említenek: a gyógyászati célú marihuánahasználat engedélyezését, 5 növény termesztésének engedélyezését saját célra, ezen felül központot nyitnának minden járásban, és drasztikusan megemelnék a megelőzésre, ismeretterjesztésre, a biztonságos sport- és művészeti tevékenységre szánt költségvetési keretet. „Nemzetközi becslések szerint az egy személy börtönbüntetésével járó költségek elérik az évi 15 950 eurót, míg a szociális gondoskodás, illetve gyógykezelés mindössze évi 2740 euróba kerülne” – állítják.

Ellene

Az aláírásgyűjtés nem kerülte el az egykori szlovákiai magyar EP-képviselő figyelmét sem, Nagy József (Összefogás) felszólította „fiatal barátait”, hogy a „PS populista petícióját nem szabad támogatni”. Hozzátette, ezt annak ellenére mondja, hogy „maximálisan támogatom a legalizációs kezdeményezésekkel is kíváncsibbá tett és bátorított alkalmi felhasználók szigorú büntetéseinek enyhítését”. Azt állítja, ha hatalmon lesznek, saját javaslattal állnak elő, a konkrét elképzelésről azonban több nem derült ki. Nagy az aláírásgyűjtést azért nem javasolja, mert úgy véli: „Ez nem más, mint biznisz. Először legalizálni akarják, hogy azután egyszerre két virágzó, felszámolhatatlan üzletágat indíthassanak: a függőséget kiszolgáló kereskedést, és a függőség okozta kár enyhítését” – írja.

Mellette

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Robo Džunko visszaeső marihuánafelhasználóként olyan szigorú büntetést kapott, amilyet gyakran sokkal súlyosabb bűnök elkövetéséért sem szabnak ki. A társadalmi nyomás erősödni kezdett, és egyre többen osztották meg történetüket, mikor néhány gramm fű miatt évekig rács mögé kerültek, vagy éppen valamilyen betegség tüneteinek enyhítésére használt marihuána miatt csukták be a család egyik tagját. A beszélgetésben részt vett a rendőrfőkapitány, a belügyminiszter és a függőségek gyógyításával foglalkozó szakemberek, valamint elismert jogi szakértők is.

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter azt ígérte, nyár végére kidolgozzák a reformjavaslatot, mely fő célja a fogyasztók és terjesztők közötti megkülönböztetés. A tárcavezető állítása szerint az enyhítést szorgalmazó törvényjavaslat tartalmazni fogja: a könnyű drog elkülönítését a kemény drogtól, a kiszabható büntetések egységesítését a kiszámíthatóság érdekében, a kihágásként kezelhető mennyiség meghatározását, illetve a fiatalok esetében elrendelhető gyógykezelés lehetőségét.

Kompromisszum

A kormánypártok egyetértettek abban, hogy az alacsonyabb büntetéseknél és az igazságosabb feltételeknél kell meghúzni a határt, a könnyű drog legalizálását már nem támogatják. A Za ľudí állásfoglalásában emlékeztetett, Juraj Šeliga, a párt alelnöke tavaly októberben bemutatott egy kompromisszumos javaslatot, mely célja nem a kábítószer legalizálása volt, hanem a saját használatra tartott adag pontosabb jogi definíciója, valamint a bírók számára nagyobb rugalmasság biztosítása, hogy az egyik oldalon szigorúan büntethessék a drogkereskedőket, a másik oldalon viszont megfelelően járhassanak el a fiatalokkal szemben, akiknek kis mennyiségű marihuána van a zsebükben. „Képtelenség, hogy az emberek egy füves cigaretta miatt börtönbe menjenek. Ezt meg kell változtatni” – válaszolta lapunknak a párt sajtóosztálya. „A javaslat tavaly nem lelt támogatásra a koalícióban, de a tárgyalások folytatódni fognak” – véli a legkisebb kormánypárt.

A Sme rodina tömören nyilatkozott kérdésünkre, mindössze annyit mondtak: „Már hosszú ideje arról beszélünk, hogy nem kellene legalizálni a marihuánát, de enyhíteni kell a tartásáért járó büntetési tételeket”.

Az OĽaNO szintén elismerte, hogy a kis mennyiségű marihuána birtoklásáért jelenleg kiszabható büntetések nem megfelelőek, ezért a párt politikusai „praktikus lépéseket” tettek az ügy érdekében. Példaként említették a parlament épületében megtartott konferenciát a témában. „Kristian Čekovský és Juraj Krúpa parlamenti képviselők jelenleg politikai megállapodást keresnek a törvénymódosításhoz, hogy Szlovákia európai szintre mozduljon ezen a téren” – áll a nyilatkozatban.

Az SaS megerősítette, valóban kompromisszumon dolgoznak a koalíción belül. Ondrej Šprlák, a párt szóvivője lapunknak elmondta, ők már a választási programjukban is kiálltak az említett kábítószer törvényes használata mellett. „A marihuána legalizálása mellett fontosnak tartjuk az olyan megoldás felvetését is, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó anélkül jusson a saját fogyasztásra szánt növényhez, hogy az illegális üzletet kelljen támogatnia” – írja Šprlák. Kiemelte azt is, a programjukban azt javasolták, ha valakinél kis mennyiségben találnak zöld szárított növényt, kihágásként kezeljék az ügyet, ha pedig a lefoglalt adag nem haladja meg a két grammot, akkor elkobzással és szóbeli megegyezéssel a helyszínen rendezzék el a dolgot.

A megelőzés a kulcs

Az Országos Rendőrfő-kapitányság szerint az uniós tagállamokhoz hasonlóan, Szlovákiában is a fű a leggyakrabban fogyasztott kábítószer. Ezt igazolják az egyes országok rajtaütési statisztikái, az esetek többségében az EU-ban, az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában egyaránt a kenderrel kísérleteznek elsőként. František Novomeský patológus és közlekedésügyi szakember kutatása alapján azok a sofőrök, akiknél kimutatták a kábítószert és autóbalesetet szenvedtek, az esetek 80%-ban kannabiszt fogyasztottak, mielőtt a volán mögé ültek.

A rendőrség nagy erőkkel dolgozik a megelőzésen, évente több tucat ismeretterjesztő előadást és rendezvényt szerveznek gyerekeknek és fiataloknak. A szakértők az idősebb iskolásoknál fontosnak tartják a baráti társaság szerepét. „Több kutatás is igazolja, fontos, milyen közegben mozog a fiatal személy, milyen a tagok hozzáállása az alkoholhoz és a kábítószerhez” – mondta Michal Slivka, a rendőrség szóvivője. Hangsúlyozta, ha a kamasznak van hobbija, sportol vagy más kreatív tevékenységet végez, akkor általában kevésbé érdeklődik a kábítószerek iránt.

Bevezető
Pozsony |

 A koalíció csökkentené a marihuána fogyasztásért járó drákói büntetéseket, a Progresszív Szlovákia parlamenten kívüli párt pedig aláírásgyűjtést szervez a szer legalizálása érdekében. Nyár végén kiderülhet, hogy változik-e a jogszabály. 

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment