Search by category:
Egyéb kategória

ECDC: augusztus 1-re ötszörösére nőhet a koronavírus-fertőzöttek száma

ECDC: augusztus 1-re ötszörösére nőhet a koronavírus-fertőzöttek száma
Mészáros Richárd
2021. 07. 16., p – 16:50

2021. július 16., péntek – 17:00
Friss ikon
Off

Törzs

Pénteken közzétett jelentésében az ECDC rámutat: az Európai Unió tagországai, valamint Norvégia és Izland alkotta térségben várhatóan naponta több mint 420 új fertőzött jut majd 100 ezer lakosra az augusztus 1-vel végződő héten, szemben a múlt heti kilencvennel. Ugyanannak a hétnek a végén pedig 100 ezer lakosra várhatóan már több mint 620 új fertőzött jut majd.

Ez a szint megfelelne az Európai Unió közegészségügyi hivatala által 2020 őszén és 2021 áprilisában rögzített értékeknek.

Az ECDC szerint a kórházi ápolásra szorulók és a halálos áldozatok száma ennél lassabban emelkedik, elsősorban az oltási kampánynak köszönhetően: a Covid-19 betegséggel összefüggő új halálesetek száma a múlt heti 1 millió lakosra jutó 6,8 után augusztus elején várhatóan meghaladja majd a tízet.

Az ECDC illetékességébe tartozó 30 ország kétharmadában figyelhető meg jelenleg a járvány súlyosbodása, „és a legsúlyosabb helyzetben lévő országokban a fertőzöttek számának emelkedése és a fertőzések súlyosabb mértéke a 15–24 éves korosztályt érinti, a 65 év felettieknél korlátozott a növekedés”.

Két ország, Spanyolország és Portugália a „fokozott aggodalomra okot adó” kategóriában szerepel, négy másik (Hollandia, Luxemburg, Málta és Ciprus) pedig „mérsékelt aggodalomra” ad okot. A többi 24 országban a járványhelyzet jelenleg alacsony vagy nagyon alacsony aggodalomra ad okot, de itt is romlást mutat a tendencia.

A július 5-től 11-ig tartó héten az újonnan fertőzöttek száma 60 százalékkal nőtt az Európai Unióban, a számok immár az egymást követő második héten emelkednek, az ECDC szerint a korlátozó intézkedések enyhítése és az elsőként Indiában azonosított delta változat előretörése miatt.

Júniusban a stockholmi székhelyű hivatal arra figyelmeztetett, hogy július végéig az új fertőzések 90 százalékát ez a mutáns okozza majd.

Ami a védőoltást illeti, az ECDC adatai szerint a 18 év feletti lakosság több mint 63,8 százaléka kapta meg legalább az első adat vakcinát, és a július 11-i állapot szerint 47,8 százalék részesült mindkét adag oltásban.

Bevezető

Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) előrejelzése szerint jelentősen nőhet a koronavírusos fertőzöttek száma a következő hetekben: augusztus 1-ig közel ötször több új fertőzött is lehet a delta variáns terjedése és a járvány további terjedését gátló intézkedések enyhítése miatt.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment