Search by category:
Egyéb kategória

Ismered Harisnyás Pippit?

Harisnyás Pippi Astrid Lindgren svéd író műveinek visszatérő szereplője. Teljes neve: Harisnyás Pippilotta Citadella Intarzia Majolika Ingaóra, svédül: Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump.

Az Ismered Harisnyás Pippit? című kötet a világhírű sorozat első darabjának, a Harisnyás Pippi című regénynek a rövidített változata, amely a legfiatalabb olvasók számára is ajánlható, akár önálló olvasáshoz. A történetek jelentős részét tartalmazza, tömörebb formában, de ugyanolyan szórakoztatóan.

Harisnyás Pippi vagány, szeplős és vörös hajú kislány, aki a Villekulla-villában lakik. Van egy táskányi pénze, így a szülei nélkül is elboldogul. Egy lóval és egy Nilsson úr nevű majommal él együtt. Ha csak teheti, barátaival, a szomszéd házban lakó Tomival és Annikával játszik.

Pippivel sosem unalmas az élet, hol palacsintát süt, hol születésnapi zsúrt rendez nekik. Bármilyen helyzetben feltalálja magát: könnyedén elbánik a betörőkkel, és akár egy cirkuszi előadás szereplőit is megszégyeníti ügyességével.

Az apró tengerparti városkában van egy csinos kis ház, a Villekulla-villa, s ennek van egy még különösebb lakója. Kilencéves, szeplős, copfos, vörös hajú kislány – úgy hívják, hogy Harisnyás Pippi. Egyedül él a lovával és Nilsson úrral, a majmával. Apja a hajóskapitány, a négerek királya egy déltengeri szigeten. Pippi a legerősebb, legkedvesebb és legizgalmasabb gyerek az egész világon, aki a szomszéd Tomit és Annikát szórakoztatja kifogyhatatlan ötleteivel, no meg a városka gyerekeit. És van ezen kívül egy kis koffernyi aranypénze is. Hamarosan az egész város megtudja, milyen különös lakója van…

Harisnyás Pippi talál egy csunkot: Nem édesség, nem ruhaféle, nem betegség, és nem is valami elszabadult vadállat. De akkor mi vagy ki lehet az a rejtélyes csunk? Ezt próbálja kideríteni a vagány, vörös hajú Harisnyás Pippi a barátaival, Tomival és Annikával. A klasszikus történet, amely eredetileg a Harisnyás Pippi a Déltengeren című kötet egyik fejezete volt, most Ingrid Vang Nyman rajzaival kibővítve, nagyobb betűkkel jelenik meg. Első és második osztályos gyerekeknek ajánljuk, akár önálló olvasásra is.

A Harisnyás Pippi hajóra száll című kötetben folytatódnak Harisnyás Pippi, a vagány, szeplős kislány kalandjai, aki a szülei nélkül él a Villekulla-villában. Pippi ebben a kötetben sem tétlenkedik: elpáhol néhány gazembert, megzaboláz egy szökött tigrist, botrányba fullaszt egy színházi előadást, és persze sokat játszik a barátaival, Tomival és Annikával. Egy napon látogatóba érkezik a Kurrekurredutt sziget királya, aki nem más, mint Pippi apukája, és arra kéri a lányát, hogy költözzön hozzá a trópusokra. Közeledik az indulás időpontja, Pippinek döntenie kell. Vajon hajóra száll, és örökre elhagyja a kisvárost?

Ismered Harisnyás Pippit?” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment