Search by category:
Egyéb kategória

Tüntetés a bellegszencsei termálfürdőben

Tüntetés a bellegszencsei termálfürdőben
Száz Ildikó
2021. 07. 17., szo – 16:58

2021. július 17., szombat – 17:40
Friss ikon
Off

Törzs

Ne vegyék el a fürdőnket! Megfosztottak a megélhetésünktől! Miniszter úr, ébredjen fel! Mentsük meg Bellegszencsét!” – állt az aktivisták transzparensein. A tiltakozók tartanak a tömeges elbocsátástól, valamint attól, hogy kénytelenek lesznek bezárni a vendéglőiket és a boltjaikat.

Geotermikus kút

Bellegszencse

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség szerint a bellegszencsei fürdő nem jogosult a geotermikus kút használatára, mert a Liska patakba csorgatták a medencék használt vizét, ami nagy károkat okozott a természetben. A vizsgálatot a termálvíz illegális szivattyúzása és helytelen felhasználása miatt kellett elvégezni, és a vízvédelmi felügyelet 128 978 euró bírságot szabott ki a fürdőt működtető Geo Termál cégre, amely fellebbezett. 1994 szeptemberéig a cégnek volt engedélye arra, hogy az üvegházakban felhasznált vizet a medencékbe engedje, és a vizet tisztítás és hűtés után a patakba folyassa, de az engedély lejárt. Időközben kiderült, hogy a termálfuratból vett vízminták eredményeit hamisították. A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a termálvíz jelentős mennyiségű rádioaktív anyagot tartalmaz. Július végéig ígért végleges állásfoglalást a környezetvédelmi tárca a bellegszencsei termálfurat használata ügyében. Közép-Európában különlegességnek számít a bellegszencsei termálvíz Holt tengeréhez hasonló összetétele, amely a felső légúti megbetegedésekre, hátgerinc bántalmakra, ér és mozgásszervi betegségekre hat jótékonyan. Azok is felkeresik a gyógyfürdőt, akiknek ízületi panaszaik vannak, vagy a köszvénytől szenvednek. Egyre többen érkeznek különféle bőrbetegségek kezelésére, a viszkető fájdalom enyhítésére. A panzió- és vendéglőtulajdonosok felszólaltak a szombati tiltakozáson és elmondták, először a koronavírus, majd a környezetvédelmi minisztérium tiltása kényszerítette térdre őket, veszélyen a megélhetésük. Bezárhatják a panzióikat, a boltjaikat, ha nem lesz termálvíz a fürdőben, mert alig érkezik majd vendég a községbe.

Petíció és tüntetés

Ivan Solár a Termál Mikrorégió elnöke

Eddig hétezer lakos írta alá a petcíciót, amelyben kérik, hogy Bellegszencsén ismét használhassák a termálfuratot. Ivan Solár, Ohaj (Dolný Ohaj) polgármestere és a Termál Mikrorégió elnöke felszólalásában hangsúlyozta, felháborító a felső szervek arroganciája. Az egyik legrégibb kistérségi tárulásról van szó, amely jelentős erőfeszítéseket tesz a régió idegenforgalmi fejlesztése érdekében. Stanislav Tinák bellegszencsei születésű lakos felszólalásában elmondta, a 2018-as önkormányzati választásokon új polgármestere lett a községnek Roman Ivan személyében. „A választások eredményeivel nem mindenki volt elégedett, két táborra szakadt a közösség, egymást jelentgették fel, emiatt Bellegszencse világhírűvé vált a termálfurattal kapcsolatos botrányok és ellenőrzések miatt” – hangsúlyozta a felszólaló. Szót kértek a tiltakozáson a termálfürdő beteg, idős látogatói is, akik beszámoltak a termálvíz áldásos, gyógyító hatásáról.

Renata Udvardiová vállalkozó

Renata Udvardiová belegszencsei lakos, a termálfürdő alkalmazottja elmondta, a dolgozók nagy része hozzájárult a fürdő fejlesztéséhez, a szolgáltatások színvonalának emeléséhez. „Családjainkat jelentős mértékben érinti, mi lesz a termálfürdő sorsra. Különféle sorsú emberek vannak az alkalmazottak között, akadnak gyermeküket egyedül nevelő nők, jelzáloghitelt törlesztők, valamint olyan középkorúak, akik több évtizede a termálfürdőben dolgoznak. Nem szeretnénk, ha családjaink egyfajta gazdasági túszokká válnának ebben a perpatvarban!” – mondta Udvardiová.

Bellegszencse

Vendéglátósok panaszai

Bellegszencse

Amikor Bellegszencsébe jöttem negyven évvel ezelőtt, hagymát pucoltunk, uborkát termesztettünk az érsekújvári konzervgyárnak. Most panziókat, vendéglőket üzemeltetünk, ezt az életformát választottuk, jól végezzük a munkánkat és nem szeretnénk eleszíteni” – mondta a Krajniak panzió tulajdonosa. Egy másik bellegszencsei panziótulajdonos elmondta, Horvátországban értesült a bellegszencsei termálfürdőről és a termálvíz erejéről. A kisfia ekcémás betegségben szenvedett, ezért rendszeresen kirándultak a tengerhez. Jött egy autóbusznyi cseh kiránduló is az üdülőhelyre és az egyikük, a Český Krumlovból származó bőrgyógyász megkérdezte, hová valósiak. Amikor kiderült, hogy Bellegszencse közelében élnek, az orvos nem értette, miért kell ennyit utazniuk, ha közvetlen közelünkben van az értékes termálvíz.

Bellegszencse

A tiltakozók nyílt levelet fogalmaztak meg, amelyet eljuttatnak az illetékes minisztériumba és az államfőnek. Ha szükséges lesz, kivonulnak a környezetvédelmi minisztérium elé, hogy tiltakozzanak a termálvíz elzárása ellen.

Bevezető
Bellegszencse (Podhájska) |

Ezer sebből vérzik a Termál Mikrórégióba tömörülő községek többsége, hangzott el a szombati tiltakozó megmozduláson, melyet a bellegszencsei termálfürdő bejáratánál tartottak a kisvállalkozók, vendégek, önkormányzati képviselők és a fürdő alkalmazottai. Több mint százan vettek részt a megmozduláson.

Címkék

Település / hely
Bellegszencse (Podhájska)

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment