Search by category:
Egyéb kategória

Tinik lepik el Tokiót – legalábbis a gördeszkapályákat

Tinik lepik el Tokiót – legalábbis a gördeszkapályákat
Orosky Tamás
2021. 07. 22., cs – 23:38

2021. július 23., péntek – 14:00
Friss ikon
Off

Törzs

Górcső alá vettük a friss ötkarikás sportágakat.

Sportmászás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság honlapja izgalmasan vezeti fel a sportág ismertetését: a sportmászók első olimpiai aranyaikat állítólag az ujjaik erejének és hosszúságának köszönhetik majd. 

Az 50 ezres tagsággal rendelkező sportág mindhárom szakággal jelen lesz Tokióban. Leegyszerűsítve: a gyorsasági versenyben pár másodperces párharcokban dől el, ki jut fel előbb a 4,5 méteres falra; a boulderingben 4 perc alatt kell a lehető legtöbb akadályt megmászni; a nehézségi számban pedig 6 perc alatt kell a lehető legmagasabbra jutni. Olimpiai bajnok pedig a három szám összesített eredménye alapján lesz egy-egy férfi és női mászó.

Az 1991-ben megrendezett első világbajnokság után idén már a 17.-re kerül majd sor szeptemberben Moszkvában. Az eredetileg falmászásnak keresztelt sportág örökranglistáját a férfiaknál a cseh Adam Ondra vezeti, aki 28 évesen Tokióban is a legfőbb esélyes. A nőknél a szlovén Janja Garbret még egyértelműbben kimagaslik a mezőnyből. 22 évesen hat vb-címnél jár. „Mi lesz, ha elveszíti az olimpiát? Ez elképzelhetetlen” – válaszolta meg saját kérdését az egyik amerikai szakportál

olimpia

Gördeszka

12 éves résztvevő az olimpián? És gördeszkázni fog? A korábban elképzelhetetlen kombinációt nem csak minden idők legfiatalabb brit olimpikonja, Sky Brown kapcsán kell megszoknunk, a sportág olimpiai változatában – életkorbeli megkötés nem lévén – szinte a teljes mezőny tinikből áll. Az ok egyszerű: a fiatalok körében menőnek, coolnak számító dolgot összekapcsolni a fiatalok körében menőnek nem igazán számító olimpiával.

Más kérdés, hogy a lazulós, megkötések nélküli gördeszkázás miként szorítható be ötkarikás keretek közé: mert mind a park, mind a street kategóriában csak a „kellékek” különböznek (lépcsők, korlátok, padok és falak, illetve speciális medence lejtőkkel). A hivatalos leírás szerint az eredményekről „a bemutatott trükkök összetettsége, az ugrások sebessége, a gyorsaság, az eredetiség és a mozdulatsor harmóniája” dönt majd. Pontosabban a zsűri szubjektív megítélése…

A hódeszka szárazföldi féltestvére, a görkorcsolyázó-szövetségekbe betársult gördeszka mindenesetre négy világbajnokságon próbálta ki mindezt: ezek alapján amerikai–brazil–japán tarolás várható Tokióban.

olimpia

Hullámlovaglás

Egy újabb deszkás sportág, csak a kerekek helyét a víz, pontosabban a hullámok veszik át. Így egyből bejön a képbe a szerencsefaktor, nincs ugyanis két egyforma hullám. Márpedig a szörfösök esetében az a cél, hogy fél óra alatt maximum 25 hullámot lovagoljon meg a versenyző, miközben különböző nehézségű trükköket mutat be. Az eredményébe pedig a két legjobb „hulláma” fog beleszámítani.

A Polinéziából eredő sportág jelenkori képviselői a 6 lábnyi hosszú röviddeszkát fogják használni a Csendes-óceánon. Ha ugyanazt a hullámot nézik ki maguknak többen, a csúcsához legközelebb tartózkodó szörfösé a lehetőség, vagy a magasabb kiemeléssel bíróé. Ők pedig nagy eséllyel amerikai, ausztrál vagy brazil illetőségű szörfösök lesznek.

A sportág vitorlás változata már 1984 óta olimpiai sportág, a szimpla deszkás hullámlovaglásnak mostanáig kellett erre várnia – pedig az első vb-t már 1964-ben megrendezték. 

Az mindenesetre biztos, hogy látványban maximális élményben lesz részünk, nem véletlen, hogy a szörfözést a digitális platformokon már csak az NFL és az NBA előzi meg az USA-ban…

Bevezető

A gumiasztalnak keresztelt trambulinnal mint olimpiai sportággal öt éve már megbarátkozhattunk. De mi fán terem a sportmászás, és mi alapján lesz valaki olimpiai bajnok gördeszkázásban vagy hullámlovaglásban? 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Orosky Tamás

Read More

Post Comment