Search by category:
Egyéb kategória

Biztosan tudjuk, mi az erőszakos bántalmazó viselkedés? Vagy mit jelent az áldozathibáztatás?

Fotó: psychologytoday.com

„Nem csak a köznyelv, hanem a szaknyelv is kaotikusan használja ezeket a fogalmakat” – mondta el megkeresésünkre Spronz Júlia emberjogi ügyvéd. A tisztázatlan fogalomhasználat pedig nagyon sokat árthat. – kezdte sorozatát Horváth-Kovács Szilárd a Transindex portál mellékletében.

A megkérdezett szakértő válaszában kitért az egyes fogalmakra.

Az erőszakos bántalmazó viselkedés azt jelenti, hogy az egyik ember a másik felett hatalmat akar szerezni, kontrollt szeretne gyakorolni, ezt a megszerzett hatalmat kívánja fenntartani, vagy meg akarja bosszulni, abban az esetben, ha ez nem sikerült, vagy elvesztette azt. A bántalmazás rendszeres jellegű cselekvéssorozat, mindig célirányos, mindent a hatalmi dominancia szolgálatába állít. Alá- és fölérendeltségi viszonyt jelent, amely mindig egyirányú, mindig ugyanaz a személy az elkövető és mindig ugyanaz az áldozat. A bántalmazás alapja a jogosultság-tudat: az a meggyőződés, hogy valaki birtokolhat egy másik embert, döntéseket hozhat a másik életére vonatkozóan – foglalta össze a szakember a bántalmazás lényegét, majd rátért a bántás tisztázására.

A bántás vagy az agresszió ellenben egyszeri erőszakos megnyilvánulás, amely előfordulhat családon belül, párkapcsolatban, vagy általában emberi viszonyokban. A családon belüli erőszak kapcsán adott esetben akár az áldozat is megnyilvánulhat bántóan, agresszíven, aminek az alapvető motivációja az önvédelem, illetve a gyerekek vagy a tulajdon védelme is lehet. Tehát a bántás lehet egy védelmi tevékenység, és mint ilyennek, nem az a célja, hogy a másik felett hatalmat szerezzen, hanem sokkal inkább az, hogy visszaverjen egy ilyen támadást. A bántás iránya változó lehet egy emberi kapcsolatrendszeren belül, azaz hol az egyikre vetül, hol a másikra, és nem létesít hierarchiát a felek között.

A leggyakrabban elővett előítélet az áldozathibáztatás: ezt gyakoroljuk akkor, amikor valamely abúzus áldozatát tesszük felelőssé az általa elszenvedett bántalmazás miatt. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az áldozathibáztatás nem jogi fogalom, így nincs tiszta formális meghatározása, de attól még egy nagyon hatékonyan működő, széles skálájú mechanizmus, ami eltereli a figyelmet a tényleges problémáról. 

A nők elleni erőszak bármelyik nőt érintheti, a gyermekbántalmazásnak bármelyik gyerek célpontja lehet, illetve minden ember lehet valamilyen fajta abúzus, visszaélés áldozata.

A teljes cikk itt olvasható:

Biztosan tudjuk, mi az erőszakos bántalmazó viselkedés? Vagy mit jelent az áldozathibáztatás?

Biztosan tudjuk, mi az erőszakos bántalmazó viselkedés? Vagy mit jelent az áldozathibáztatás?” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment