Search by category:
Egyéb kategória

Papírból és időből is kevesebb kell majd az ügyintézéshez

Papírból és időből is kevesebb kell majd az ügyintézéshez
Molnár Iván
2021. 07. 26., h – 16:51

2021. július 27., kedd – 14:00
Friss ikon
Off

Törzs

Elsősorban a vállalkozói szféra, de a lakosság tetemes része is hosszabb ideje panaszkodik arra, hogy a hivatali ügyintézés során a hivatalnokok rengeteg olyan igazolást kérnek tőlünk papíralapú, vagyis nyomtatott formában, amelyeket pár kattintással a hivatalnokok is elérhetnének. „Ezen próbálunk meg most segíteni a bürokrácia elleni jogszabály újabb módosításával, amelynek köszönhetően 21 papíralapú igazolásnak inthetünk búcsút” – mondta el Veronika Remišová, a beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős tárca vezetője. A minisztérium által kidolgozott javaslatokra a hétvégén a parlament is rábólintott, Remišová szerint így megkezdődhet a bürokrácia elleni harc harmadik hulláma.

A módosításoknak köszönhetően a jövőben nem követelik meg majd tőlünk a hivatalok a születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonat papíralapú másolatát, az illegális foglalkoztatás tilalmának a betartásáról szóló igazolást, a lakóhely-igazolást és a statisztikai számjel (IČO) megszerzéséről szóló igazolást sem. A hatóságok nem kérnek majd az állampolgároktól kivonatot az állatállomány központi nyilvántartásából, és arról sem, hogy a cégük nincs-e szerkezetátalakítás vagy csődeljárás alatt. Búcsút inthetünk a regisztrált álláskeresők nyilvántartásából származó igazolásoknak, a bírósági eljárással és az adózással kapcsolatos több igazolásnak is.

A most elfogadott jogszabály jövő januárban lép életbe, a papíralapú igazolások felszámolását fokozatosan hajtják végre. „Az első körben a gyermekek születésével kapcsolatos igazolásokat digitalizáljuk” – nyilatkozta Remišová. Szerinte jövő áprilistól így már felesleges papírmunka nélkül tudják majd a szülők elintézni az anyasági támogatást, és több olyan hivatali ügyet is majd otthonról, a számítógép mellől végezhetnek el, amelyek végett ma még a hivatalokban kell sorban állniuk.

Bevezető
Pozsony |

Hamarosan még kevesebb igazolást követelnek meg tőlünk a szlovákiai hivatalok. A parlament elfogadta a bürokrácia felszámolását célzó jogszabály újabb módosítását, amelynek köszönhetően 21 papíralapú igazolásnak inthetünk búcsút.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment