Search by category:
Egyéb kategória

Megtalálták a februárban odaveszett három hegymászó holttestét a K2-n

Megtalálták a februárban odaveszett három hegymászó holttestét a K2-n
Hegedűs Norbert
2021. 07. 27., k – 12:16

2021. július 27., kedd – 12:16
Friss ikon
Off

Törzs

A pakisztáni Muhammad Ali Szadpara – az ország leghíresebb, nemzeti hősként ünnepelt alpinistája -, az izlandi John Snorri és a chilei Juan Pablo Mohr hóból kiolvadó tetemét a környezettől elütő színű öltözetük alapján hétfőn látták meg kapaszkodóköteleket kifeszítő serpák körülbelül 8000 méteres magasságban, keddre bebizonyosodott a halottak személyazonossága is.

A holttestek néhány száz méterrel egy nehéz és veszélyes szűkület, a Bottleneck néven ismert meredek és szűk átjáró alatt kerültek elő.

A csapat február 5-én indult útnak, eltűnt tagjait két héttel később nyilvánították halottnak. A három férfival tartott Szadpara fia is, Szadzsid Ali Szadpara, aki túlélte a tragédiába torkolló vállalkozást, mert még az Bottleneck elérése előtt elromlott az oxigénpalackja, és apja kérésére visszafordult.

Az eltűntek megtalálása idején éppen a hegyen tartózkodott Szadzsid Ali Szadpara is, aki apját és két társát kereste egy csapat élén.

Februárban a pakisztáni hadsereg helikoptereivel és repülőgépeivel, a legmodernebb radartechnológiával keresték a hegymászókat, de képtelenek voltak a nyomukra bukkanni.

A pakisztáni túraszervezők szövetsége (PATO) szerint 8000 méteres magasságban szinte lehetetlen kiásni egy holttestet a hóból, ezért valószínűleg arra fogják kérni a hozzátartozókat, hogy járuljanak hozzá a helyszínen való újratemetéshez.

A Pakisztán és Kína határán emelkedő, a Karakorum-hegységhez tartozó himalájai hegycsúcsot a világ legveszélyesebbjeként tartják számon, téli meghódítása különösen nagy kihívás. A K2 eddigi legsúlyosabb tragédiájában egyszerre 11 hegymászó lelte halálát 2008 augusztusában a Bottlenecknél, idén eddig öten vesztették életüket a hegyen.

A csúcs első téli meghódítása idén januárban sikerült egy tízfős nepáli csapatnak. Az eddigi legfiatalabbként kedden egy 19 éves pakisztáni alpinista mászta meg a K2-t. Sehroze Kasif már 17 évesen meghódította a világ 12. legmagasabb hegycsúcsát, a Broad Peaket, idén májusban pedig a legfiatalabb pakisztániként mászta meg a Mount Everestet.

A K2-n szerencsétlenül járt Muhammad Ali Szadpara fia, Szadzsid 2019-ben húszévesen a legfiatalabbként mászta meg a 8611 méteres csúcsot.

Bevezető

Megtalálták Pakisztánban annak a három hegymászónak a holttestét, aki februárban, a K2 téli megmászására tett vakmerő kísérlet során vesztette életét a világ második legmagasabb, 8611 méter magas hegycsúcsán.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment