Search by category:
Egyéb kategória

Az Alkotmánybíróság javított a határrezsimmel kapcsolatos döntésén

Az Alkotmánybíróság javított a határrezsimmel kapcsolatos döntésén
Hegedűs Norbert
2021. 07. 29., cs – 15:21

2021. július 29., csütörtök – 15:26
Friss ikon
Off

Törzs

Csak azt a részt függesztette fel, amely az első adag oltáson július 9-ig átesett személyeket érinti. Az ingázókra illetve a 12 és 18 év közötti gyermekekre vonatkozó szabályok nem változnak. A TASR-t az Alkotmánybíróság sajtóosztálya tájékoztatta. Amíg ezt nem foglalják törvénybe, a jelenlegi szabályok maradnak érvényben.

A döntés eredetileg az említett rendelet 9. paragrafusának a felfüggesztéséről szólt, amely három bekezdést tartalmaz, és az első adaggal beoltott személyekre, az ingázókra és a gyermekekre vonatkozó szabályokat tartalmazza. Ha mindegyik bekezdést felfüggesztették volna, akkor a változtatás az ingázókat és a gyermekeket is érintette volna.

A döntés következményeit azok érzik meg, akik az oltás első adagját már megkapták, és akiknek hétfőn, augusztus 2-án érne véget az átmeneti időszak. A döntés azonban még nem került bele a törvénytárba, ezt egyelőre csak az Alkotmánybíróság weboldalán hozták nyilvánosságra. Amíg ez nem kerül bele a törvénytárba, a jelenlegi szabályok maradnak érvényben a határokon. A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) mindenkit arra kér, hogy határátlépéskor tartsa tiszteletben az ellenőrző szervek utasításait.

Az Alkotmánybíróság (ÚS) felfüggesztette a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) által kiadott rendeletnek egy részét, amely a határátlépést jelenleg szabályozta. Erről kedden (július 17.) zártkörű ülésen született döntés. A rendeletet az ellenzék támadta meg.

Július 19-től vannak érvényben azok a határátlépést érintő szabályok, melyek szerint azok a személyek, akik egyelőre csak az első adag oltást kapták meg, már a hazatérésük utáni első napon leteszteltethetik magukat PCR-teszttel, és negatív eredmény esetén a karantént is befejezhetik.

Az átmeneti rendelkezések csak azokat érintik, akik még július 9-e előtt oltatták be magukat, és ezek augusztus 2-ig vannak érvényben, illetve az ÚS döntésének a törvénytárban való nyilvánosságra hozásáig. Ezt követően kötelező házi karanténba kell vonulniuk, és a koronavírustesztet leghamarabb csak a karantén ötödik napján végeztethetik el. Ha negatív eredményt produkálnak, a karantén véget ér.
 

Bevezető

Az Alkotmánybíróság (ÚS) csütörtökön nyilvánosságra hozta a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) határátlépést szabályozó rendeletének felfüggesztett részével kapcsolatos döntés javított változatát. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment