Search by category:
Egyéb kategória

Szombati Porciunkula vásár Érsekújvárban

Szombati Porciunkula vásár Érsekújvárban
Száz Ildikó
2021. 07. 31., szo – 12:46

2021. július 31., szombat – 14:07
Friss ikon
Off

Törzs

A városnéző kisvonatra az uszoda előtt szálltak fel az utasok. A hagyományos Porciunkula vásárhoz illően fakanalat és tökmagot is vásárolhattak a vendégek, és akadt aki cserepes virágokat kínált, mások ékszereket, rongybabákat, gyógytermékeket kínáltak.

Nem volt kötelező az arcvédő maszk viselete a vásár területén, csupán a bejáratnál ellenőrizték, hogy a látogatók száma ne haladja meg az ezer főt. Klein Ottokárral, Érsekújvár polgármesterével és Jozef Tökölyvel, a városi rendőrség parancsnokával a sajtos standnál futottunk össze. Megtudtuk, hogy hosszas mérlegelés és egyeztetés előzte meg a Porciunkula vásár szervezését, és minden tekintetben követték az Érsekújvári Regionális Közegészségügyi Hivatal javaslatait.

„Nem szerettük volna, ha túl sok ember gyűlik össze egy helyen a főtéren, ezért döntöttünk úgy, hogy inkább egy hosszú utcában jelölünk ki helyet az árusoknak, és a kertmoziban lesznek az ingyenes koncertek. Tavaly nem tudtuk megnyitni a vásárt, és a lakosok már nagyon igényelték a hosszú bezártság után a közösségi rendezvényeket. Egyelőre még nem sejtjük, lesz-e szüreti ünnepség szeptember végén, de folyamatosan figyeljük a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket” – mondta Klein Ottokár.

A porciunkulai búcsú egyházi eseményei az érsekújvári ferencesek közösségi oldalán is követhetők lesznek. Vasárnap 14 órától gyóntatás, 17 órától keresztút lesz a kálvárián, majd 19 órától szentmise, és ezt követően szentségimádás. Augusztus 2-án hajnali 5 órakor lesz szentmise a megholtakért és 8 órakor szentmise a hivatásokért. Latinul Portiunculának nevezték azt a helyet, mely azok osztályrészéül volt kiszemelve, akik a világból semmit sem akartak a magukénak mondani. A Porciunkula üzenete máig aktuális, valamennyien vándorok és jövevények vagyunk, semmit se tulajdonítsunk a magunkénak.

Bevezető
Érsekújvár |

A főtér helyett pénteken és szombaton a város központjához közeli Majzon téren nyitottak sétálóutcát, ahol a Porciunkula vásárba érkezők számos kézműves termék közül válogathattak és rövid pihenőt tarthattak a frissítős standoknál.

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment