Search by category:
Egyéb kategória

A végzettség szempontjából sereghajtók a magyar megyék

A végzettség szempontjából sereghajtók a magyar megyék
Molnár Iván
2021. 08. 11., sze – 16:39

2021. augusztus 12., csütörtök – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

A szlovákiai fizetések összehasonlításával foglalkozó Platy.sk portál legfrissebb felmérésében annak nézett utána, hogy az egyes régiókban milyen iskolai végzettséggel rendelkező alkalmazottak dominálnak. Az ehhez szükséges adatokhoz attól a 46 ezer válaszadótól jutott hozzá, akik az elmúlt egy évben felkeresték a portált, hogy összehasonlítsák a fizetésüket az adott munkakörben dolgozó többi alkalmazottal.

„Nem meglepő, hogy a főiskolai végzettséggel rendelkezők aránya Pozsony megyében a legnagyobb, hiszen a fővárosban van a legtöbb olyan állás, amelynél megkövetelik a magasabb végzettséget. A portálunkat az elmúlt egy évben Pozsony megyéből felkereső alkalmazottak 68 százalékának volt főiskolai végzettsége” – mondta el Nikola Richterová, a Platy.sk anyaportáljának, a Profesia.sk-nak a szóvivője. Ami azonban meglepő, hogy a sereghajtókat ezúttal nem az ország másik csücskében kell keresnünk. A főiskolai végzettséggel rendelkező alkalmazottak aránya a Pozsonnyal szomszédos, a magyarok által legsűrűbben lakott megyékben, Nagyszombat és Nyitra megyében a legalacsonyabb, alig 45 százalékos. Hasonló a helyzet Trencsén megyében is, Besztercebánya megyében ugyanakkor ez már 50 százalék körül mozog, a többi régióban pedig ennél is magasabb. A csak középiskolai érettségivel rendelkezők aránya Trencsén és Besztercebánya megyében a legnagyobb.

A Platy.sk portálon meghirdetett állásajánlatok többségének, egész pontosan a 60 százalékának a betöltéséhez elegendő a középiskolai végzettség. „Az érettségit az esetek 38 százalékában követelik meg, 23 százalékában pedig még ezt sem. Idén csupán az állásajánlatok ötödénél ragaszkodtak a munkáltatók a főiskolai végzettséghez. Mindezt figyelembe véve az sem csoda, hogy a főiskolát végzettek közül is egyre többen reagálnak az olyan ajánlatokra, amelyek az alacsonyabb végzettséggel is beérik” – tette hozzá Richterová.

Bevezető
Pozsony |

A szlovákiai alkalmazottak iskolai végzettségét tekintve szakadéknyi különbség van az ország egyes régiói között. Míg Pozsonyban a főiskolai végzettséggel rendelkezők dominálnak, ez utóbbiakból a magyarok által legsűrűbben lakott megyékben van a legkevesebb.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment