Search by category:
Egyéb kategória

A marihuána megosztja a politikusokat, a reformot azonban nem lehet halogatni

A marihuána megosztja a politikusokat, a reformot azonban nem lehet halogatni
Bugár Anna
2021. 08. 19., cs – 16:24

2021. augusztus 19., csütörtök – 19:21
Friss ikon
Off

Törzs

A koalíciós pártok tárgyalnak a jelenlegi törvény módosításáról, amelynek a fő célja a felhasználó és díler megkülönböztetése, valamint a büntetési tételek csökkentése. A politikusok elismerték, elfogadhatatlan, hogy néhány gramm marihuána miatt többéves büntetésre ítéljenek fiatalokat. A rendkívül szigorú büntetéseknek gazdasági vetülete is van, a börtönbüntetésüket töltő személyek ugyanis nem kis költséget jelentenek az államkasszának.

A Progresszív Szlovákia a nyár folyamán petíciót indított a marihuána legalizálásáért, amelyet 3 héten belül 15 ezer ember támogatott. „Elítélne 10 év börtönre egy családfőt, akinek 2 üveg bor van a táskájában? Bezárna egy egyetemista diáklányt több mint 15 évre gyilkosok közé, csak azért, mert a teraszon háromszor rágyújtott egy közönséges cigarettára? Abszurdnak hangzik, de pontosan így tesszük tönkre sok ember életét, amiért marihuánát szívnak” – áll a párt állásfoglalásában. A koalíciós javaslattal kapcsolatban Radovan Choleva, a liberális párt szóvivője úgy nyilatkozott: „A koalíciós javaslatok sajnos egyáltalán nem oldják meg a helyzetet. Nem elég valamivel alacsonyabb büntetéseket kiróni. Ha csökkenteni akarjuk a droggal való visszaélések negatív következményeit, értelmes drogpolitikára van szükségünk. Olyanra, amilyen a fejlett országokban van, és amilyet a szakértők javasolnak”. Hangsúlyozta, az alap szerintük a megelőzés, az oktatás és az elérhető egészséges tevékenységek biztosítása a fiatalság számára. „Legfőbb ideje, hogy a törvények megtorlás helyett igazságot hozzanak” – zárta Choleva.

A koalíció a nyár végére ígérte a reformtervezet bemutatását, a pártok azonban egyelőre nem jutottak kompromisszumra, legalábbis azt állítják, a tavasszal elkezdett egyeztetések továbbra is zajlanak.

Bevezető
Pozsony |

Az elmúlt hónapokban össztársadalmi vita kerekedett a marihuána birtoklásá-ért járó büntetések csökkentéséről. A kormánykoalíció óvatos reformot ígér, a Progresszív Szlovákia ezzel szemben radikálisabb enyhítéseket szorgalmaz.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment