Search by category:
Egyéb kategória

A szakemberek szerint a kábítószerfüggőket gyógyítani, nem pedig büntetni kellene

A szakemberek szerint a kábítószerfüggőket gyógyítani, nem pedig büntetni kellene
Bugár Anna
2021. 08. 19., cs – 16:28

2021. augusztus 20., péntek – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Ön szerint tévhit, hogy a marihuána a kemény drogok előszobája, a praxisa során gyakran találkozik olyanokkal, akik fűvel kezdték, de függővé váltak?

Gyakran találkozom ilyen esettel, gyakorlatilag minden héten érkezik hozzánk marihuánafüggő páciens, aki gyógykezelést igényel. Nagyon sokszor már különböző kábítószerek kombinációjáról van szó, legtöbbször alkoholról és pervitinről (metamfetaminról). Biológiai szempontból a marihuána nem olyan szer, amelynek a használatát követően megemelkedne az ember „étvágya” a többi drog iránt. A marihuána gyakori fogyasztója azonban kapcsolatba kerül a különböző kábítószerek felhozatalával, könnyebben megnyílik előtte a lehetőség, hogy kipróbáljon más drogokat is, ellentétben azokkal, akik soha nem próbálták a marihuánát vagy más kábítószert. Ezzel magyarázható a tény, hogy több rendszeres marihuánafogyasztó kipróbálja például a heroint vagy a pervitint, és végül rászokik. Nem klasszikus „előszobáról” van szó, mint ahogy gyakran előfordul a közbeszédben.

Mi a véleménye a politikusok törvénymódosítási szándékáról ezen a téren? Ön szerint az alacsonyabb büntetések, illetve a gyógykezelés elrendelése javíthat a kábítószerfüggő személy helyzetén?

Az én feladatom a diagnózis felállítása és a függőségben szenvedők gyógyítása. Számomra orvostudományi szempontból beteg emberről van szó, akinek igyekszünk segíteni a gyógyulásban. Ezért, ha egy ilyen függő személy nem követett el más bűntényt azon kívül, hogy a rendőrök kábítószert foglaltak le nála – legyen az marihuána vagy bármilyen más szer, amelyet saját felhasználásra tart magánál annak érdekében, hogy elkerülje a súlyos elvonási tüneteket –, akkor egyértelműen azt a nézetet vallom, hogy elsősorban gyógyítani kellene az illetőt, nem pedig büntetni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hatékony a jogszabály azokban az országokban, ahol bevezették a büntetőeljárás megszakítását abban az esetben, ha a felhasználó a leszokást célzó gyógykezelés mellett dönt. Ennek az az eredménye, hogy az adott személynél nagyobb a motiváció a drogtól való tartózkodáshoz, valamint a gyógyulási folyamat elkezdéséhez és annak folytatásához. Ezzel egy időben a megbélyegzést is el lehet kerülni, annak köszönhetően, hogy nem lesz büntetett előéletű, tehát az ügy nem kerül be a bűnügyi nyilvántartásba.

Megfelelő megoldásnak tartja a marihuána legalizálását Szlovákiában? Milyen egyéb intézkedések segíthetnének ezen a téren?

Ezt a kérdést elsősorban a politikusoknak és törvényhozóknak kell feltenni. Ők az illetékesek a kérdés megválaszolásában, és őket terheli a felelősség a döntésükért. A döntési folyamat során több tényezőt kell figyelembe venniük, mint például a gazdasági hatásokat, a biztonsági szempontokat és azok összefonódását a többi törvénnyel. Én mindezt nem ismerem, és nem is vagyok kompetens a megítélésükben. Az egészségügyi kockázat csak egy az aspektusok közül. Az ilyen elmélkedések keretein belül viszont orvostudományi szempontból nem összpontosítanék kizárólag a marihuánára, hiszen vannak más pszichoaktív anyagok, kábítószerek is hasonló kockázati profillal, amelyeket a marihuána bármilyen formában történő legalizálása esetén szintén meg kell vizsgálni jogi szempontból.

Emelkedett azok száma, akik szakemberhez fordulnak marihuánafüggőség miatt? Hogy zajlik a drogfüggők gyógyítása Szlovákiában?

Azok közül, akik önszántukból igénylik nálunk a függőség kezelését, jelenleg a marihuánafüggők vannak a második helyen, a legtöbben pervitin miatt jönnek. Így van ez már néhány éve. Minden évben érkeznek új páciensek, de ezek száma állandósult. Természetesen, sokkal többen vannak, akik marihuánát szívnak, de vagy nincs szükségük szakemberek segítségére, vagy ha lenne is, inkább nem keresik fel őket. Félnek a megbélyegzéstől. A drogfüggőség kezelése nálunk összhangban van a nemzetközi szabályokkal. Ambulánsan is zajlik a gyógyítás, de a rezidensi forma is bevett a specializált osztályokon.

Tisztában vannak vele egyáltalán a fogyasztók, milyen büntetések várnak rájuk, ha elkapják őket a rendőrök?

Némelyikük tudja, de a törvényben meghatározott büntetési tételeken kívül sok múlik a nyomozón és a bírón, azon, hogy az egyes eseteket hogyan minősítik, miként bírálják el.

Bevezető
Pozsony |

Nem igaz, hogy a marihuána a kemény drogok előszobája, aki azonban rendszeresen füvezik, nagyobb valószínűséggel nyúl egyéb kábítószerhez – véli Ľubomír Okruhlica, a Kábítószerfüggők Rehabilitációs Központjának (CPLDZ) a vezetője.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment