Search by category:
Egyéb kategória

A koronavírus árnyékában terjed az erőszak

A koronavírus árnyékában terjed az erőszak
Bugár Anna
2021. 08. 26., cs – 13:53

2021. augusztus 26., csütörtök – 14:14
Friss ikon
Off

Törzs

Zuzana Očenášová, a nők elleni erőszak megelőzésével foglalkozó koordinációs-módszertani központ (KMC) munkatársa legújabb elemzésében rámutatott, a családon belüli erőszakos bűncselekmények száma nőtt az elmúlt évben, a hivatalos statisztikák azonban nem festenek hű képet a valódi helyzetről. 

Akik segítséget kértek
A bántalmazott nők megsegítésére létrehozott központok adataiból kiderül, 2020 március végétől június közepéig 1251 nő vette igénybe a szociális szervezetek szolgáltatásait, közülük 362-en először kértek segítséget. A segélyvonalak tavaly 49%-kal több hívást fogadtak, az először telefonálók aránya pedig 37%-kal volt magasabb, de az aggódó ismerősök, illetve harmadik személyek is gyakrabban keresték fel a tanácsadókat (43%). Ez a trend 2021-ben is folytatódott, a legtöbb új kliens januárban érkezett, a legszigorúbb korlátozások idején. 
A rendőrség szintén hangsúlyozta, a családon belüli erőszak nőtt a járvány idején, ha viszont jobban megnézzük a hivatalos nyilvántartást, akkor az látszik, főként a gondozás vagy gyámság alatt álló személyek ellen elkövetett bűncselekmények aránya emelkedett. A családon belüli erőszak növekedése csak a második hullám alatt, tehát 2021-ben mutatkozott meg a rendőrségi adatokon. 

Több gyilkosság
A párkapcsolati erőszakot a brutalitás fokozódása jellemzi az elmúlt időszakban – jelentősen megugrott a gyilkosságok száma. Tavaly 71%-kal több nő vesztette életét a partnere keze által – összesen tizenkét nő halt meg így. Očenášová kiemelte, az elmúlt tíz év egyikében sem ölt meg több nőt a partnere, mint 2020-ban. A szakértő szerint a pandémia első évében nem nőtt a rendőrségi bejelentések száma, sőt, a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyeket sem derítette fel magasabb arányban a rendőrség. Az erőszak azonban gyakran tragédiába torkollott, s ezt igazolják a gyilkossági mutatók. 

Bevezető
Pozsony |

 A bezártság számos negatív mellékhatást eredményezett a társadalomban. Az emberi kapcsolatok olyannyira megsínylették a koronavírus-járvány alatti feszültséget, hogy a családon belüli erőszak nemcsak elszaporodott, de sokkal kegyetlenebb formát öltött. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment