Search by category:
Egyéb kategória

Aláírásgyűjtés indul a rimaszombati kórház leminősítése ellen

Aláírásgyűjtés indul a rimaszombati kórház leminősítése ellen
Hegedűs Norbert
2021. 08. 26., cs – 13:26

2021. augusztus 26., csütörtök – 13:32
Friss ikon
Off

Törzs

Az aláírásgyűjtés azután indul, hogy a kiszivárgott információk szerint a tervezett kórházreform keretén belül a rimaszombatban található Svet zdravia kórházát is leminősítenék. A jelenlegi helyzetet és a reform tervezett hatását Juhász Péter, a kórház sebész főorvosa, városi és megyei képviselő magyarázta el részletesen.

Érthetetlen leminősítés

Juhász elmondása szerint a rimaszombati kórház jelenleg egy 120-130 ezer fős régiónak nyújt ellátást, az intézményben található 382 ágyon évente 14-15 ezer beteg fordul meg, 3500 operáció, műtét történik és 1300-1400 gyermek születik. A főorvos felsorolta a jelenleg működő osztályokat: aneszteziológiai, intenzív terápiás, sebészeti osztály (mely baleseti, urológiai, ortopédiai ellátást nyújt), belgyógyászati osztály, gyermekgyógyászati osztály, (melynek része egy koraszülötti részleg is, mely öt járásnak nyújt ellátást), nőgyógyászati, szülészeti, ideggyógyászati, pszichiátriai osztály. Van onkológiai osztály is, mely a tavalyi évtől egy modern lineáris gyorsítóval rendelkezik, melyhez hasonló csak Besztercebányán és Kassán található. Ezen kívül működik még rehabilitációs osztály, hematológiai és transzfúziós osztály, röngenológiai osztály és maga az elfekvő. A tervezett reformmal mindez megszűnne, mivel a rimaszombati kórházat a lagalsó kategóriába sorolnák át – mondta Juhász, aki arra is emlékeztetett, hogy a kórházban kezelt páciensek 70 százaléka akut ellátásra szorul, amit azonnal el kell végezni. Mivel Besztercebánya 100 kilométerre van, el lehet képzelni mi történne ezekkel az esetekkel, míg odaérnek.

Juhász Péter azt is kiemelte, hogy a rimaszombati kórház a város legnagyobb munkaadója, 400 embert foglalkoztat, a leépítés ezeket az állásokat is veszélyezteti. További érvként hozta fel a készülő ipari parkot, melyben a tervek szerint egy fafeldolgozással foglalkozó cég akar megtelepedni. „Hol fogják ellátni az itteni sérüléseket?“ – tette fel a kérdést. Véleménye szerint a kórház leminősítése csak még jobban ellehetetlenítené a régiót, melyből már így is sokan elvándorolnak, és ez a jövőben még növekedni fog, hiszen ki akarna olyan városban élni, ahol még rendes kórházi ellátást sem kaphat. Mindezzel párhuzamosan Juhász tudatta, hogy a Svet zdravia hálózat érdekelt a rimaszombati kórház megmaradásában, sőt 14 milliós beruházást terveznek, hogy befejezzék a kórház B-pavilonját. „A rimaszombati kórháznak volt, van és lesz is létjogosultsága“ – mondta Juhász.

 

Leírás

Jozef Šimko polgármester

A minisztérium érvelése sántít

Az egészségügyi minisztérium többek között azzal érvel a reform kapcsán, hogy a kórházak számának csökkenésével javulhat az ellátás, amit a betegek kapnak. Juhász Péter lapunknak elmondta, hogy szerinte ez egy félrevezetés. „Ha meg lenne mondva, hogy milyen szinten milyen ellátást kell nyújtani, és ahhoz meglenne minden feltétel, akkor nem lenne kérdés, hogy egy súlyos politraumatizált személyt, akiből dől a vér, ne ide hozzák, hanem oda, ahol el tudják látni. Valójában itt sztratifikáció lenne szükséges. Van itt egy nagyrőcei kórház, ami jóformán alig működik, van egy nyústyai torzókórház, ahol van egy fiktív belgyógyászat és van egy elfekvő. Az ilyen kórházakra is megy pénz, aminek nagy értelme nincs. A régiós kórházakat kellene megerősíteni, értem ez alatt Rimaszombatot, Rozsnyót és Losoncot, és meg kell mondani, hogy ezen a szinten mit kell minőségi módon ellátni. De ami ezen túl megy, azt ne csak deklaráció szinten vegyék át a nagyobb kórházak“ A valóság ugyanis a főorvos szerint kiábrándító: „A covid kellős közepén olyan betegeket kellett itt műtenünk, akiket senki nem akart átvenni. Nem volt regionalitás, végighívtam egy 23 éves fiatal nő esetében az összes nagy kórházat a környéken. Senki nem volt hajlandó átvenni, mert azt mondták, hogy meg volt tiltva régión kívüli kórházból átvenni beteget. Ez rendben van?“ – kérdezi Juhász.

Leírás

Vavrek István

Vavrek István, a Híd korábbi parlamenti képviselője felszólalásában szintén az elvesző munkahelyeket emelte ki, illetve azt, hogy milyen kockázatokkal jár majd, ha megnő a kórházba szállítás ideje. „Ezeken az utakon hogy jusson el a beteg időben egy távolabbi kórházba?“ – tette fel a kérdést. Jozef Šimko polgármester, parlamenti képviselő, szintén támogatásáról biztosította a kórházat. Kiemelte, hogy az intézmény minőségi ellátást nyújt, a tervezett reform pedig a szerinte a gömöri lakosok ellen irányul. Elmondta azt is, hogy ha arra kerül a sor, a parlamentben nem fogja megszavazni a kórházreformról szóló törvényt.

Leírás

Cziprusz Zoltán aláírja a petíciós ívet.

Petíció indul a kórház fennmaradásáért

Mivel a kórház fontossága vitán felül áll, ezért petíciós bizottság alakult Cziprusz Zoltán vezetésével, hogy aláírásokat gyűjtsenek az intézmény leminősítése ellen. A petícióban arra kérik a kormányt, hogy értékelje át a tervezett kórházreformot. A petíciós bizottság tagjai az érintett régióból kerülnek ki, de felszólítják a helyi polgármestereket is, hogy támogassák az aláírásgyűjtést. Az aláírásokat papírformában fogják gyűjtani, mivel Cziprusz szerint ezeket fogadja el a minisztérium. A kitöltött íveket a Daxner utca 35., Rimaszombat címre várják. A gyűjtés rögtön a sajtótájékoztató után megindult, a cél 10 000 aláírás megszerzése.

 

Bevezető
Rimaszombat |

Aláírásgyűjtésbe kezdenek Rimaszombatban a kórház tervezett leminősítése ellen – jelentette be a petíciós bizottság nevében Cziprusz Zoltán városi és megyei képviselő, az MKP alelnöke csütörtök délelőtt Rimaszombatban.

Település / hely
Rimaszombat

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Hegedűs Norbert

Read More

Post Comment