Search by category:
Egyéb kategória

Büntetőeljárás indult Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány ellen

Büntetőeljárás indult Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány ellen
Macsicza Mark
2021. 08. 26., cs – 18:26

2021. augusztus 26., csütörtök – 18:28
Friss ikon
Off

Törzs

Augusztus 26-án a Pozsonyi Kerületi Ügyészség hivatali hatáskörrel való visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályoztatásának bűntette miatt vádat emelt Peter K. országos rendőrfőkapitány ellen. A gyanú szerint akadályozta a folyamatban lévő letartóztatás és az ezt követő büntetőeljárás menetét, amely Matej Z-t és Peter P-t érintette

– magyarázta Skladan. Mint elmondta, az országos rendőrfőkapitányt vádlottként hallgatták ki. A rendőrfőnök panaszt nyújtott be a vádemelés ellen.

Kovařík augusztus 11-én azt közölte, hogy kiáll a döntése mellett, melynek értelmében felfüggesztették a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalának (ÚIS) akcióját a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) akciója idején, amikor az ún. vezeklő tanúkat fogták el. Azt állította, hogy Diana Santisová, az ÚIS speciális csoportjának nyomozója megsértette a belső előírásokat, és nem volt engedélye a beavatkozásra.

Egyúttal hangsúlyozta, hogy gyorsan kellett döntenie. Elutasította a politikusok azon vádjait, melyek szerint bármi köze lenne a Tisztítótűz (Očistec) és a Marhapásztor (Dobytkár) nevű ügyek vádlottjaihoz. „Kerüljön sor mindennek a törvényes átvizsgálására, az ÚIS tevékenységét is beleértve. Úgy tudom, hogy Santusová félrevezette felettesét, és ha úgy járt volna el, ahogy kellett volna, akkor most nem itt lennénk” – tette hozzá a rendőrfőnök. Amikor Kovařík megtudta az ÚIS igazgatójától, hogy a beavatkozás törvényes, lehetővé tette annak befejezését.

Az ÚIS július végén lépéseket tett a sajtóba került ügyekkel kapcsolatban. Ennek oka az a gyanú volt, mely szerint az ügyek kapcsán vizsgálódó nyomozók manipulálták a tanúvallomásokat.

Bevezető

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség csütörtökön hivatali visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozásának bűntette miatt büntetőeljárást indított Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány ellen. A TASR-t Dalibor Skladan, a Főügyészség szóvivője tájékoztatta.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment