Search by category:
Egyéb kategória

Határon átnyúló kultúra és színpad Felbáron

Határon átnyúló kultúra és színpad Felbáron
Kiss Bartalos Éva
2021. 08. 30., h – 17:20

2021. augusztus 31., kedd – 19:00
Friss ikon
Off

Törzs

Felbáron eddig hiányzott az állandó színpad a községi hivatal mögött, ha kulturális eseményt szerveztek, akkor egy ideiglenes színpadot állítottak fel. Bodó István polgármester abban bízik, hogy a fejlesztésnek köszönhetően kulturált közeget teremthetnek a rendezvények résztvevőinek, és a központ környéke is rendezett marad. A falu az Arrabona EGTC-vel közösen pályázott az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjában. Felbáron közel 30 ezer euró támogatásból építettek szabadtéri színpadot öltözőkkel, tánctérrel. Az Arrabona EGTC pedig adatbázist indított el a térségben működő kulturális szervezetekről, és felmérték a település- és térségfejlesztési célkitűzéseket.

Bodó István Felbár polgármestere elmondta, hogy ugyan kevés idő maradt a projekt kivitelezésére, mégis örül a sikeres együttműködésnek. „Gencs Kinga az Arrabona EGTC korábbi munkatársa segített abban, hogy elinduljon a projekt. Szorított az idő az az ügyintézésnél, a kivitelezésnél, ezért is hálás vagyok mindenkinek a segítségért. Augusztus 14-én szerveztünk egy színvonalas kulturális rendezvényt, ekkor avattuk fel a színpadot. Az Arrabona EGTC gondoskodott az öt előadóról, majd saját fellépőink is színpadra álltak, így hajnalig tartott a program. Sokan voltak kíváncsiak az eredményeinkre.

Talán az új létesítménynek is köszönhető, hogy a sikeres rendezvény után is rendezett maradt a központ”

– nyilatkozta lapunknak a polgármester, aki abban bízik, hogy a jövőben újabb kulturális események színtere lesz a szabadtéri színpad.

További fejlesztést is terveznek a központban, egy állandó piacteret építenének a tér szélére. A csütörtöki projektzáró sajtótájékoztatón Berényi József Nagyszombat megye alelnöke ismertette a pályázati lehetőségek rendszerét, és méltatta a szlovák-magyar határon átnyúló együttműködést.

Az alelnök rámutatott, hogy míg országosan az EU-s projektekre szánt összeg 30-40 százalékát sikerül lehívni, addig a szlovák-magyar együttműködésre szánt keretet teljesen kimerítették. Berényi szerint ez jó példa arra, hogy sikert hoz, ha decentralizálják a pénzosztást. „Nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is fontosak a magyar-magyar kapcsolatok” – mondta Simon Róbert Balázs magyarországi országgyűlési képviselő hozzátéve, hogy továbbra is számíthatnak a gyümölcsöző együttműködésre.

Németh Tamás Zoltán, az Arrabona EGTC igazgatója mintaértékű fejlesztésnek nevezte a felbári projektet, amelybe a társulás hozzáadott szellemi értéket feldolgozó tervvel kapcsolódott be. Ennek része volt a jó gyakorlatok bemutatása a partnerek számára, valamint azt is felmérték, hogy milyen tevékenységeket terveznek a tagok a térségben.

Azért, hogy összekössék a térség kulturális- egy civilszervezeteit, egy adatbázist hoztak létre a kultúrában tevékenykedőknek. Az igazgató elmondta, hogy a térségben a középületek, a turizmus, a közösségi terek és a közlekedés fejlesztésére, a településüzemeltetési fejlesztésekre, az idősgondozás elérhetőbbé tételére van a legnagyobb igény. A közlekedés keretében megemlítette a vámosszabadi híd felújítását, valamint a Győr és Dunaszerdahely közötti négysávos út építésének tervét is.

Bevezető
Felbár/Győr |

Egy új szabadtéri színpaddal gazdagodott a dunaszerdahelyi járásbeli falu a határon átnyúló együttműködés keretében. A község kulturális életén is lendíthet a beruházás, a hónap közepén tartott rendezvénnyel avatták fel az új teret.

Település / hely
Felbár/Győr

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment