Search by category:
Egyéb kategória

Rózsaszín szemüvegben rettegünk a drágulásoktól

Rózsaszín szemüvegben rettegünk a drágulásoktól
Molnár Iván
2021. 08. 30., h – 17:21

2021. augusztus 31., kedd – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

„Annak ellenére, hogy a szlovákiai járványhelyzet augusztusban, enyhébb mértékben ugyan, de újra romlott, ez a szlovákiai fogyasztók, vagyis a lakosság nagy részének a hangulatát egyelőre nem befolyásolta. Épp ellenkezőleg, több szempontból is egyre derűlátóbban tekintenek a jövőbe” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője. A Statisztikai Hivatal egy -100-tól (maximális borúlátás) +100-ig (maximális derűlátás) terjedő skálán méri a fogyasztók hangulatát. „Augusztusban csaknem 2 pontos javulást mértünk az egy hónappal korábbihoz képest, a fogyasztói hangulatot mérő index így -18,8 ponton áll, túlszárnyalva a hosszú távú átlagot is” – tette hozzá Morháčová. Szerinte a fogyasztók egyre derűlátóbbak a munkanélküliség és a szlovák gazdaság várható alakulásával, valamint a családjuk anyagi helyzetével kapcsolatban is, egyre többen tartanak azonban az árak további növekedésétől.

Az elemzők szerint a fogyasztók hangulatát rengeteg tényező befolyásolja.

„Az óvatos derűlátáshoz minden bizonnyal hozzájárulnak a szlovák gazdaság idei várható növekedéséről szóló hírek, és az is, hogy a munkanélküliség év eleji növekedését követően az elmúlt időszakban már beindult a lassú javulás. A munkapiaci portálokon egyre több új állásajánlat jelenik meg, ami pozitív hatással lesz a családok anyagi helyzetére is”

– kommentálta lapunknak a Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője. Szerinte a családok a tavaszi járványhullám idején – a bezárt üzletek miatt – a vártnál nagyobb összeget spóroltak meg, aminek köszönhetően a járványügyi enyhítéseket követően megugrott a kereslet, ami az árak növekedéséhez vezetett. „A drágulással kapcsolatos aggodalmak teljesen jogosak, az éves infláció üteme ugyanis a januári 0,7-ről júliusra 3,3 százalékra ugrott, amire nyolc éve nem volt példa Szlovákiában” – tette hozzá Sadovská, aki szerint az év hátralevő részében is az árak további növekedésére kell felkészülnünk.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus-járvány várható őszi hullámával kapcsolatos hírek egyelőre nem szegték kedvét a lakosságnak. A fogyasztók derűlátóbbak a szlovák gazdaság várható alakulásával, valamint a családjuk anyagi helyzetével kapcsolatban is, egyre többen tartanak azonban a drágulásoktól.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment