Search by category:
Egyéb kategória

Tünetek, amelyek trombózist jeleznek

Tünetek, amelyek trombózist jeleznek
Hegedűs Norbert
2021. 08. 30., h – 11:27

2021. szeptember 4., szombat – 15:30
Friss ikon
Off

Törzs

Vérünk egyáltalán nem egységes, homogén „folyadék”, hanem különböző sejtek összessége. Ezek között találhatjuk egyebek mellett az oxigén szállításáért felelős vörösvérsejteket, az immunrendszerünkhöz tartozó fehérvérsejteket, valamint a vérlemezkéket, melyeknek a sebgyógyulásban van fontos szerepük. A vérlemezkék képesek összetapadni, így vérrögöket létrehozni, amelyek elzárják a vér útját. A vérlemezkék általában akkor lépnek „működésbe”, amikor megsérülünk, például megvágjuk magunkat.

Előfordulhat azonban, hogy a vérlemezkék anélkül alkotnak vérrögöket, hogy ezt sérülés indokolttá tenné. Ez igen veszélyes lehet, hiszen a vérrögök ebben az esetben a normális vérkeringést akadályozzák, sőt akár el is zárhatják a vér útját. Még nagyobb veszélyt jelenthet az, ha a vérrögök „leválnak” a keletkezési helyükről, mert eljuthatnak az agyba, a szívbe vagy akár a tüdőbe is.

Dohányzás, túlsúly

A vérerekben kialakuló vérrög – vagyis a mélyvénás trombózis – ritkán jár látványos tünetekkel, de egy-két kisebb jele természetesen lehet annak, hogy a szervezetünkben vérrög alakult ki. Különösen azoknak érdemes ezekre figyelni, akiket jobban veszélyeztethet a trombózis. A fő kockázati tényezők közé tartozik a dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód (különösen az, ha valaki sokat ül egy helyben, például egy hosszabb utazás során), de a fogamzásgátló tablettát szedőknél és a várandós hölgyeknél is könnyebben megjelenhetnek a vérrögök.

Vigyázzunk a lábunkra!

Mivel a mélyvénás trombózis a leggyakrabban a lábainkat érinti, a lábak duzzanata, dagadása az egyik első, árulkodó jel lehet.
Különösen akkor kell erre ügyelni, ha a duzzanat csak az egyik lábat érinti, illetve ha a duzzanat mellé furcsa érzések is társulnak, például akkor, amikor felállunk vagy sétálni kezdünk. Ezenkívül tapasztalhatunk fájdalmat, az érintett terület érzékenységét is. A fájdalom mozgás, gyaloglás esetén lehet a legintenzívebb, gyakran annyira, hogy az érintettnek meg is kell állnia. Ilyenkor, hosszabb-rövidebb ideig tartó pihenés után enyhülhet a fájdalom, ám ha újra elindul a beteg, akkor újra megjelenik.

Szintén lehetséges tünet az érintett terület melegsége – vagyis érintésre a láb egy kisebb része melegebb, mint a környezete –, elszíneződése (kipirosodása vagy kékesen sápadttá válása), a bőr pedig ezen a területen viszkethet. Mivel a vérrögök miatt romlik a vérkeringés, ezért az érintett különösen a lábait érezheti gyengének, mintha azok nem tudnák megtartani a test súlyát. Ezek a kellemetlen tünetek folyadékfogyasztás vagy pihenés után átmenetileg enyhülhetnek.

Súlyos bajt okozhatnak

Ha a vérrög már levált a kialakulási helyéről, folyamatos, nem múló hőemelkedést, mellkasi fájdalmakat, köhögést, légszomjat, szédülést, szapora légzést és fokozott izzadást tapasztalhatunk. Ha ezeket észleljük, haladéktalanul forduljunk orvoshoz! Ezek a tünetek ugyanis arra is utalhatnak, hogy a vérrög eljutott a tüdőbe, és ott nemcsak a vérkeringést, de a légzést is akadályozhatja. Ez pedig rendkívül súlyos, életveszélyes állapot.

(egészségkalauz)

Bevezető

Előfordulhat, hogy a véralvadás során létrejövő vérrögök a vérerek mélyén alakulnak ki. Ez igen súlyos betegség, mely akár az életünket is veszélyeztetheti.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment