Search by category:
Egyéb kategória

Építőtábor helyett bontótábor

Építőtábor helyett bontótábor
Tornyai Bianka
2021. 09. 03., p – 10:43

2021. szeptember 3., péntek – 14:35
Friss ikon
Off

Törzs

A nagy népszerűségnek örvendő Alsószeli Jurtanapok Kulturális Fesztivál és Nyári Szabadegyetem a kezdetektől jórészt az önkéntesek munkájával valósul meg. Szervezői, az Alszik – Alsószeli Szabadidő Klub, illetve a hozzá szorosan kapcsolódó Zele Törzs tagjai, akiknek nagy része az Alszik tagja is, ismét az önkéntesek segítségére számítanak. 

A tökéletes választás

Nagy tervekkel álltak elő, amelyek megvalósításába a koronavírus-járvány és az azzal járó gazdasági válság jócskán beleszólt. A részletekről Francisti László, az Alszik elnöke és Szabados Zsolt alelnök beszéltek lapunknak. “Tavaly sikerült 40 évre bérbe vennünk a községtől egy nagyjából százéves házat, amelyben egykor a községi hivatal működött, majd magáncégek bérelték. Azzal a céllal tettük ezt, hogy ott valósítsuk meg hosszú évek óta dédelgetett álmunkat, hogy létrehozzunk egy közösségi házat, ahol az Alsziknak lehetne az irodája, a Zele Törzsnek a központja, de itt kaphatna helyet a szervezet mellett működő Varsás Néptáncegyüttes és itt tárolhatnánk a Jurtanapok szervezéséhez használt kellékeket, amelyeknek egyre nagyobb hely kell. Mivel azon a területen, ahol korábban hosszú évekig a fesztivál konyháját szoktuk felépíteni, már műfüves sportpálya van, így tudtuk, hogy új helyet kell találni erre a célra. Olyan hely kellett, ami közel van a Jurtanapok helyszínéül szolgáló Laposhoz. Mivel a ház egyébként is kiürült, tökéletesnek bizonyult az egykori községi hivatal erre a célra” – fogalmazott Francisti László. 

Sokfunkciós központ

Az elképzelés szerint a Zele Ház – Közösségi, Oktató- és Hagyományőrző Központban különböző tevékenységeket folytatnak és különféle rendezvényeket valósítanak majd meg, például kiállításokat, hagyományőrző és kulturális rendezvényeket, oktató jellegű előadásokat, szakmai továbbképzéseket, nyári táborokat, táncházakat. “Az engedélyeztetés folyamatban van, elméletileg szeptember közepén kezdődhet az építkezés, de addig sok munkát el kell végezni, főleg bontást, takarítást. A Jurtanapok előtt mindig szerveztünk építőtábort. A járvány miatt az utóbbi két alkalommal elmaradt a fesztivál, most pedig úgynevezett bontótábort szervezünk. Tulajdonképpen nem egyet, mert az épületet háromszorra szeretnénk felújítani, nagyon sok lesz a munka. Hétvégenként fogjuk szervezni a bontótáborokat, amelyekről a közösségi hálón és az interneten tájékoztatunk majd folyamatosan, annak, aki szeretne csatlakozni, érdemes figyelni az oldalainkat. A felújításra magyarországi támogatást nyertünk, a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól közel százezer eurót. A pályázat és a felújítási tervek készítésekor úgy tűnt, hogy ebből az összegből megvalósíthatjuk az elképzeléseink nagy részét, azóta viszont száz százalékkal megemelkedtek az építőanyagárak, így amit csak lehet, saját magunk szeretnénk elvégezni, hogy legalább a munkadíjon tudjunk valamit spórolni. Emiatt még inkább szükségünk van az önkéntesek segítségére. Nem egészen ingyen kérjük a segítséget. A projekt megvalósításához támogatókat is keresünk, akik egy euró értékű téglajegyeket vásárolhatnak. Aki kétkezi munkával járul hozzá a megvalósításhoz, az egy óra munkavégzésért cserébe négy téglajegyet kap, ami olyan, mintha megvásárolta volna a jegyeket, de nem pénzzel, hanem munkával fizet érte. Ha elkészül a ház, minden támogató és önkéntes neve felkerül majd az egyik falra köszönetképpen” – egészítette ki Szabados Zsolt.

Építkezés három lépésben

A ház jelenleg eléggé leélt állapotban van. Szükség van tetőcserére, az összes közműhálózat cseréjére, falak lebontására és újra felépítésére, nem csak felújítás, hanem átépítés is lesz. A megújult épületben helyet kap az Alszik irodája, kisebb előadóterem, öltözők, mosdók, nagyterem, a tetőtérben szeretnének szálláshelyeket kialakítani, az épület hátsó részében pedig pajtaszerű faépítmény lesz színpaddal. “A terveket úgy alakíttattuk ki, hogy a három részt egymástól le lehessen zárni, hiszen az elnyert támogatás is csak az első rész elkészítésére lesz elegendő, azzal kezdjük majd a munkát és csak azután folytatjuk a második résszel, ha az első elkészült. Ha minden jól megy, az év végéig ez megvalósulhat. A további építkezés a pályázati lehetőségektől függ, valószínűleg több éves folyamat kezdődhet el hamarosan” – mondta Szabados Zsolt. Az épület az 1920-as években épült. A polgárias, vidéki stílust szeretnék megtartani a felújítás során. Az Alszik alelnöke hozzátette, amikor több mint másfél évtizeddel ezelőtt elkezdték szervezni a Jurtanapokat, már akkor megfogalmazódott bennük, hogy jó lenne egy központot, akár egy tájházat létrehozni. “Mindenképpen szerettünk volna maradandót alkotni, olyat, ami a faluban marad, valamilyen módon kapcsolódik ahhoz, amit a Jurtanapok képvisel, a magyar kultúrához, a hagyományőrzéshez. Reméljük, hogy mindez most megvalósulhat” – zárta.

 

Bevezető
ALSÓSZELI |

Közösségi ház kialakításába fogott az Alszik, a munkák elvégzésére önkéntesek segítségére is számítanak. A három részből álló épület első része télen elkészülhet.

Település / hely
ALSÓSZELI

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tornyai Bianka

Read More

Post Comment