Search by category:
Egyéb kategória

Emberek ezreinek az életét teszi tönkre a túlzott alkoholfogyasztás Szlovákiában 

Emberek ezreinek az életét teszi tönkre a túlzott alkoholfogyasztás Szlovákiában 
Nagy Roland
2021. 09. 07., k – 16:59

2021. szeptember 8., szerda – 07:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az NCZI legújabb adatai szerint 2020-ban összesen 27 523 olyan személyt jegyeztek a pszichiátriai központokban, akiknél alkoholfogyasztás okozta mentális és viselkedésbeli rendellenességeket diagnosztizáltak. Közülük 20 690 személynél, vagyis több mint a háromnegyedüknél alkoholfüggőségre utaló tüneteket is észleltek. 

Rejtett függőség 

A 2019-es évhez képest ez enyhe csökkenést jelent (akkor 22 869 alkoholfüggőt jegyeztek), de a szakértők arra figyelmeztetnek: ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az alkoholfogyasztás visszaszorulóban van az országban. Ennek a függőségnek ugyanis éppen az az egyik legnagyobb veszélye, hogy sokáig rejtve maradhat, és az első komoly egészségügyi problémák akár évekkel később is jelentkezhetnek.

„Nagyon gyakran tisztességes emberekről van szó, akiknek munkája és családja van. Napközben ugyan képesek normálisan működni és józannak maradni, este viszont megisznak egy pohárral. Az egy pohárból aztán gyorsan kettő lesz, az alkalmi fogyasztásból állandó ivás, és azt, hogy függők, már csak akkor veszik észre, amikor megjelennek az első egészségügyi gondok”

– jelentette ki Ľubomír Okruhlica, a Kábítószerfüggők Rehabilitációs Központjának (CPLDZ) vezetője. 

Főleg a férfiak isznak 

A helyzeten a tavaly kirobbant koronavírus-járvány sem segített, az Eurostat felméréséből az látszik, hogy Szlovákiában az uniós átlaghoz képest is magasabb az egy főre jutó éves alkoholfogyasztás. A járvány miatti bezártság gyakran szorongással párosul, aminek az enyhítésére sokan nyúlhattak az alkoholhoz, úgy, hogy a függőségük rejtve maradt.

Az NCZI statisztikáiból az is kiderül, hogy a diagnosztizált alkoholisták közül 4313 személynél először jegyeztek függőséggel összefüggő tüneteket, a többiek visszaesők. Ez enyhe növekedést jelent a 2019-es évhez képest, ami szintén arra utalhat, hogy a bezártság miatt egyre többen kezdenek inni. 

Az újonnan azonosított, alkoholproblémákkal küzdő betegek 76,7 százaléka, vagyis több mint háromnegyedük férfi. A nők jóval kevesebben voltak, viszont aggasztó adat, hogy 205 nő a terhessége alatt is fogyasztott alkoholt. Ami az életkort illeti, a férfiak és a nők körében is a 45 és 54, illetve az 55 és 64 év közti korosztályból kerül ki a legtöbb szenvedélybeteg. 

Nem kezelt betegek 

Árulkodó adatokat lehet kiolvasni a kórházi kezelések számából is: 2020-ban összesen 12 299 személyt kellett kezelni olyan egészségügyi probléma miatt, amelyet elsősorban az alkohol okozott. Ez a szám azért is érdekes, mert az egy évvel korábbi adatokhoz képest jelentős visszaesést jelent, hiszen 2019-ben még 14 868 ilyen beavatkozást kellett elvégezni.

Az NCZI elemzői úgy gondolják, ez szintén a koronavírus számlájára írható, mivel tavaly a megtelt kórházak miatt sokszor nem is volt lehetőség a többi beteg kezelésére. Az alkoholizmussal összefüggő betegségek közül egyébként még mindig a májzsugor a leggyakoribb. 

Bevezető
Pozsony |

Szlovákiában tavaly több mint 20 ezer személynél diagnosztizáltak alkoholfüggőséggel kapcsolatos tüneteket – derül ki a Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) friss statisztikájából. Az adatok alapján többségében a férfiak isznak, de még a várandós nők között is akadnak szenvedélybetegek.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment