Search by category:
Egyéb kategória

Afganisztánban többé nem sportolhatnak a nők

Afganisztánban többé nem sportolhatnak a nők
Hegedűs Norbert
2021. 09. 09., cs – 08:21

2021. szeptember 9., csütörtök – 08:25
Friss ikon
Off

Törzs

A kabuli belügyminisztérium által szerdán kiadott rendelet szerint véget kell vetni azoknak a demonstrációknak, amelyek megtartására a hatóságok nem adtak előzetes engedélyt, és a tüntetéseken használandó jelszavakat, plakátokat is előre engedélyeztetni kell.

Az elmúlt napokban többször demonstráltak a nők Afganisztánban, de nem valószínű az AP hírügynökség szerint, hogy a tálibok által bevezetett, a nőkre nézve szigorú előírásokat tartalmazó iszlám törvénykezés, a saría miatt kapnak majd engedélyt a tüntetésekre.

„Minden polgárra vonatkozik, hogy ne próbálkozzanak jelenleg semmilyen demonstrációval bármilyen név alatt” – áll a minisztériumi rendeletben.

Közben az SBS ausztrál televízió megszólaltatta a tálibok egyik szóvivőjét, Ahmadulla Vászikot, aki azt mondta, hogy nem fogják engedélyezni a női sportokat, kiváltképpen a női krikettet. Magyarázata szerint a krikett idején adódhatnak olyan helyzetek, amikor a nők arca és teste nem lesz eltakarva, az iszlám pedig nem engedi meg, hogy így nézzenek ki.

„A média korszakában élünk, lesznek fényképek és videók, és az emberek nézni fogják őket. Az iszlám és az Iszlám Emirátus nem engedélyezi a nők számára, hogy krikettet játszanak, vagy olyan sportot űzzenek, amely közben kitárulkoznak” – mondta Vászik, aki a tálibok kulturális bizottságának elnökhelyettese.

Az afgán női futballválogatott tagjai több tucat más afgán női sportolóval együtt Ausztráliában leltek menedékre azt követően, hogy a tálibok augusztus közepén bevonultak Kabulba, és ellenőrzésük alá vonták az ország teljes területét, kivéve a Pandzsír-völgyet. A sportolók lakhatási vízumot kaptak az ausztrál hatóságoktól, de a koronavírus-járvány miatt karanténba kellett vonulniuk megérkezésük után.

Bevezető

Az Afganisztánban hatalomra került tálibok kormánya betiltotta az engedély nélküli tüntetéseket, és egyik illetékesük közölte, hogy a női sportokat is betiltják.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment