Search by category:
Egyéb kategória

Afgán konfliktus – A pandzsíri ellenállók azt mondják, hogy ellenőrzik a tartomány közel kétharmadát

Afgán konfliktus – A pandzsíri ellenállók azt mondják, hogy ellenőrzik a tartomány közel kétharmadát
Hegedűs Norbert
2021. 09. 09., cs – 08:17

2021. szeptember 9., csütörtök – 09:17
Friss ikon
Off

Törzs

Ali Majszam Nazari kifejtette, hogy Pandzsírban a hosszú és keskeny tartományon végighúzódó szurdokon kívül van még közel 15 másik szurdok, és mind az ellenállók kezén van.

Az ellenállók taktikai visszavonulást hajtottak végre a főúttól és a völgy központjától, de hamarosan visszafoglalják őket – közölte. Azt mondta, hogy a Pandzsír-völgy adottságai nem teszik lehetővé semmilyen behatoló számára, hogy elfoglalja az egész völgyet.

A tálibok augusztus 15-én vonultak be Kabulba, és bejelentették, hogy ellenőrzésük alá vonták az ország teljes területét, kivéve a fővárostól északra fekvő Pandzsír-tartományt, amelyet az Ahmed Maszúd vezette Nemzeti Ellenállási Front (NRF) uralt. A tálibok egyezkedni próbáltak az ellenállókkal, de a tárgyalások kudarcba fulladtak.

Az iszlamisták hadművelet indítottak, hétfőre virradóra harcosaik ezrei törtek be a völgybe. A tálibok néhány órára rá bejelentették, hogy elfoglalták a teljes tartományt, de az ellenállók ezt többször tagadták.

Pandzsírra a tálibok a korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. Ez a tartomány volt az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibokkal szemben szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is többen oda menekültek.

Bevezető

Az ellenállók tartják ellenőrzésük alatt az afganisztáni Pandzsír tartomány területének 60-65 százalékát, az Afganisztánban hatalomra került táliboknak csak a völgy mentén vezető főutat sikerült elfoglalniuk – közölte szerdán a CNN hírtelevízióval az ellenállók egyik szóvivője.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment