Search by category:
Egyéb kategória

A tanulás mellett az étkezés is kulcsfontosságú

A tanulás mellett az étkezés is kulcsfontosságú
Hegedűs Norbert
2021. 09. 13., h – 13:59

2021. szeptember 16., csütörtök – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az iskolakezdés első izgalmai után érdemes megállni egy pillanatra, és átgondolni, hogy a nyári lazaság után a tanulás mellett hogyan alakítjuk ki gyermekünk egészséges étkezését és aktív sportolását. Bár a szülőktől még több figyelmet igényel, hosszú távon nagyon is megtérül.

„Hatalmas a család felelőssége, muszáj nagyobb hangsúlyt helyezni az iskolások sportolására és étkezésére. Sajnos a legtöbb gyerek rengeteg édességet, chipset eszik és mozgásszegény életet él. A példamutatás a legcélravezetőbb, ugyanis ha a gyerek azt látja, hogy a szülők aktívak és figyelnek az étkezésükre, akkor számukra ez lesz a minta, amit később is követni fognak. Persze köztudott, hogy a legtöbb szülő végtelenül leterhelt a napi hajtás miatt, de az egész család érdekében át kell gondolni és változtatni kell az eddigi szokásokon, hiszen az mindenkire pozitív hatással lesz” – mondja Czanik Balázs fitneszedző.

Sajnos minden felmérésből kiderül, hogy az elhízás népbetegség, és ez nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érinti, ugyanis a fiatalok egynegyede túlsúlyos. A gyerekkorban kialakított étkezési és sportolási szokások kulcsfontosságúak, hiszen ha a gyerekek iskolásként hozzászoknak az egészséges, aktív életmódhoz, nagy valószínűséggel felnőttként is követni fogják azt. Ezzel szemben a 8–14 éves túlsúlyosok nagy százaléka később sem tud megküzdeni a pluszkilókkal.

„Hatalmas előrelépést jelent, ha sok zöldség és gyümölcs kerül az asztalra, a finomított szénhidrátokat pedig mellőzik. Édesítőként például lehet steviát vagy eritritet használni cukor helyett, a fehér liszt helyett pedig teljes kiőrlésű lisztet. A saját receptkönyveimből rengeteg egészséges étel elkészíthető, és sok klasszikus finomság alternatív változata is megtalálható bennük; ezeket szívesen fogyasztják a gyerekek és a szervezetüknek is jót tesz. Ráadásul a jól felépített étkezés a gyerekek iskolai teljesítményére is kedvező hatással lesz” – tette hozzá Czanik Balázs.

(napidoktor)

Bevezető

A nyári szünetben mindenki lazábban él, több édességet eszik, kevesebb aktív sportot iktat be, és ez kihat a gyerekre is. A tanév indulása jó apropó arra, hogy változtassunk!

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment